Hyppää sisältöön

Liukastumisista iso lasku työnantajille – 16 000 palkansaajaa kaatuu työmatkalla joka vuosi

Liukkaalla kadulla kaatumisesta voi aiheutua pahimmillaan pitkään paranneltavia vammoja. Jos kaatuminen tapahtuu työpaikan ja kodin välillä, siitä kärsii loukkaantuneen lisäksi myös työnantaja.

Liukas keli.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Sini Ojanperä

Työntekijän liukastumisesta työmatkalla voi koitua työnantajalle isot kustannukset. Kaatumisesta johtuva vamma voi aiheuttaa työnantajalle kymmenien tuhansien tai jopa satojen tuhansien eurojen kulut.

Liukastuminen työmatkalla on toimistotyöntekijöiden yleisin työtapaturma. Liukastuminen katsotaan työtapaturmaksi, jos se tapahtuu tavanomaisen työmatkan aikana.

Kaikkiaan palkansaajille sattuu Suomessa vuosittain työmatkoilla keskimäärin 16 000 erilaista kaatumista, liukastumista tai kompastumista. Näistä noin 11 000 tapahtuu jalankulkijoille.

Työmatkatapaturmat saattavat lisääntyä räjähdysmäisesti vain yhden päivän aikana, jos keli sattuu olemaan huono. Työturvallisuuspäällikkö Janne Sysi-Aho Tapaturmavakuutuskeskuksesta kaivelee tilastoista hurjan esimerkin. Tavallisesti Suomessa sattuu joka päivä keskimäärin sata työmatkatapaturmaa, mutta marraskuun 24. päivänä vuonna 2008 niitä oli yli tuhat.

– Valtaosa oli pääkaupunkiseudulta, enimmäkseen neljän kunnan alueelta, Sysi-Aho kertoo.

Nastat ja työaikajoustot avuksi

Työnantajat eivät pysty vaikuttamaan katujen kuntoon, mutta piha-alueet ja portaikot kannattaa huoltaa hyvin. Vanhempi tutkija Simo Salminen Työterveyslaitokselta (TTL) toteaa, että yksi tapa ehkäistä ongelmia on edistää työntekijöiden pystyssä pysymistä.

– Työnantaja voi tulla vastaan niin, että maksaa esimerkiksi osan liukuesteistä.

Näin tekee muun muassa Salmisen oma työnantaja TTL.

Tapaturmavakuutuskeskuksen Sysi-Ahon mukaan päivänä, jolloin keli voi selvästi aiheuttaa ongelmia työmatkalaisille, pitäisi voida hyödyntää työaikajoustoja tai mahdollisuuksia etätyöhön. Esimerkiksi työajan muuttaminen mahdollisuuksien mukaan voi estää sen, että työntekijä kiirehtii suotta liukkailla kaduilla töihin.

– Työnantajan kanssa voi sopia, että kun on erityisen huono keli, tulee 15 minuuttia myöhemmin töihin ja lähtee 15 minuuttia myöhemmin, Sysi-Aho sanoo.

Meneillään vaikea talvi

Työmatkalla sattuvat liukastumistapaturmat koskettavat etenkin kuntia, joilla on paljon väkeä palkkalistoilla. Kunnilla on myös paljon toimistotyöntekijöitä, joten liukastumiset muodostavat ison osan palkoillisten tapaturmista.

Työsuojelupäällikkö Tapani Pulkkinen Kotkan kaupungilta kertoo, että työntekijöitä on pyritty valistamaan muun muassa oikeanlaisten kenkien valinnasta. Työnkuvaan liittyen kenkiin laitettavia liukuesteitä on käytössä muun muassa kotipalvelun väellä, ja pysäköinninvalvojilla on nastakengät.

Vielä noin vuosikymmen sitten Kotkan kaupunki kustansi kotipalvelun työntekijöille puolet polkupyöriin laitettavien talvirenkaiden hinnasta.

Tänä talvena jäiset kadut ovat olleet erityisen hankalat. Pulkkisen mukaan tapaturmailmoituksia kaatumisista on tullut kaupungilla alkuvuoden aikana lähes kaksi kertaa niin paljon kuin samana ajankohtana viime vuonna.

Pienestä lääkärireissusta pitkään sairauslomaan

Loukkaantuminen kaatumisen yhteydessä voi tarkoittaa pelkkiä mustelmia, mutta pahimmillaan työt jäävät pidemmäksi aikaa sikseen.

– Viime vuonna ei ollut yhtään oikein pahaa kaatumista, mistä olisi tullut paljon poissaoloja, edellisvuonna oli jopa vuoden poissaolo, työsuojelupäällikkö Pulkkinen ynnää.

Usein on pienestä kiinni, mihin liukastuminen johtaa, mutta ikä näkyy tilastoissa.

– Vakavampien tapaturmien määrä nousee iän mukana, sanoo Työturvallisuuspäällikkö Janne Sysi-Aho Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Hän kuitenkin painottaa, että esimerkiksi töihin kävelemisestä on selvästi enemmän hyötyä kuin haittaa, koska se vaikuttaa muutoin myönteisesti terveyteen.

– Noin yhdelle sadasta palkansaajasta sattuu vuosittain työmatkatapaturma, mutta kaikille, jotka liikkuvat, tulevat myös sen hyödyt, Sysi-Aho muistuttaa.

Suosittelemme sinulle