Hyppää sisältöön

Lappilaisedustus kirkolliskokouksessa kutistui - Janne Kaisanlahti ainoa vaaleilla valittu edustaja

Viime kaudella kirkon ylintä valtaa oli käyttämässä myös kaksi muuta lappilaisedustajaa.

Kirkolliskokousedustajia Turussa 3. toukokuuta 2010.
Kuva: YLE / Kimmo Gustafsson
Annu Passoja

Kirkolliskokoukseen on Lapin alueelta nousemassa vain yksi edustaja, rovaniemeläinen Janne Kaisanlahti. Kaisanlahti valittiin Pohjantähden alla - Keskusta ja sitoutumattomat -ehdokaslistalta. Viime kaudella kirkolliskokouksessa istui Kaisanlahden lisäksi kaksi muutakin lappilaisedustajaa. Lisäksi saamelaiskäräjät valitsee oman edustajansa.

– On haastava tilanne, että olen ainoa vaaleilla valittu lappilainen kirkolliskokousedustaja tulevalla kaudella, kertoo Kaisanlahti tiedotteessaan.

– Viime kaudella saimme kovan työn ja tiukan äänestyksen jälkeen estettyä seurakuntien rakennemuutoksen, joka olisi pakottanut kaikki seurakunnat suuriin seurakuntayhtymiin. Toivon, että uusi kirkolliskokous tulee päätöksenteossaan tunnustamaan seurakuntien erilaiset olosuhteet eri puolilla maata.

Oulun hiippakuntavaltuuston vaaleilla valittujen lappilaisedustajien määrä sen sijaan nousi neljästä kuuteen. Maallikoista valituiksi tulivat Aino Kulpakko Pelkosenniemeltä, Jarmo Kähkönen Tervolasta, Ritva Lampela Keminmaasta ja Heikki Salo Rovaniemeltä. Pappisedustajiksi valittiin Aki Lautamo Kemijärveltä ja Mirja-Liisa Lindström Rovaniemeltä.

Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin ja se kokoontuu kahdesti vuodessa Turussa. Kirkolliskokouksessa on 96 edustajaa, joista maallikkoedustajia on 64.

Suosittelemme sinulle