Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Naisjääpalloilijat joutuvat lähtemään MM-kisoihin omilla rahoillaan

Suuri määrä pelaajia joutuu jättämään turnauksen väliin, sillä heillä ei ollut varaa lähteä Yhdysvalloissa pidettäviin kisoihin. Miesten MM-kisajoukkueella vastaavia ongelmia ei ole, sillä Jääpalloliitto jakaa tukensa lisenssipelaajien määrän mukaan.

Jääpallon naisten MM-kisat Lappeenrannassa 2014, Suomi voittaa kanadan 3-2.
Kuva: Tommi Parkkinen/Yle
Juha Kaita-aho
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensi viikolla naisten jääpallon MM-kisoihin Yhdysvaltoihin lähtevä Suomen joukkue on muuttunut kokoonpanoltaan merkittävästi edellisistä kisoista. Suurin syy tähän on se, että iso osa pelaajista joutui kieltäytymään kisapaikasta matkan kalleuden vuoksi.

– Tässä on ollut vaikea lähtökohta kisoihin. Kisat vaativat jokaiselta pelaajalta ihan valtavan suuren rahallisen panoksen. Joukkueellinen ainakin oli sellaisia, jotka sanoivat, etteivät pysty lähtemään, varmaan vähän enemmänkin, naisten kisajoukkueen valmentaja Juuso Pyysing kertoo.

Pyysing pitää kieltäytyneiden päätöksiä ymmärrettävinä.

– Se on kuitenkin aikamoinen panostus kauteen. Muutenkin pelaajat joutuvat maksamaan paljon omista seurajoukkueharrastuksistaan.

Pyysingin mukaan Jääpalloliitto tukee naisten kisamatkaa yhteensä 5000 eurolla, minkä jälkeen pelaajille itselleen jää kustannettavaksi 1300 euroa jokaiselle. Lisäksi joukkueella oli tammikuussa Lappeenrannassa leiri, josta siitäkin tuli kustannuksia.

Pelaajat ovat etsineet itselleen sponsoreita, joiden avulla kisamatkan kustannuksia on saatu hieman alennettua. Joukkue saatiinkin lopulta kokoon. Poisjääneiden pelaajien tilanne kuitenkin harmittaa valmentajaa.

– Harmittaa siinä mielessä, että tuo on varmasti kokemuksena ainutlaatuinen. On Yhdysvalloissa ennenkin pelattu MM-kisoja, mutta nämä ovat aika once in the life time -mahdollisuuksia jokaiselle pelaajalle. Pitää kuitenkin olla iloinen näiden pelaajien puolesta, jotka pystyvät lähtemään.

Naisten ja miesten tuet suhteutettu lisenssimääriin

Miesten ja naisten Jääpalloliitolta saamien tukien määrä on suhteutettu lisenssipelaajien määriin. Naisten SM-sarjassa pelaa tällä hetkellä neljä joukkuetta ja miesten bandyliigassa yhdeksän joukkuetta. Miesten Suomi-sarjassa joukkueita on kahdeksan.

– Jos naispelaajalisenssejä on 50 kappaletta, niin saamme sitä suhdetta vastaan liiton puolelta rahaa. Koska miesten lisenssipelaajia on huomattavasti enemmän, he saavat myös huomattavasti enemmän rahaa käyttöön, Pyysing kertoo.

Suomen jääpalloliiton toiminnanjohtajan Pekka Liikasen mukaan rahoja jaettaessa pitää katsoa, mistä liitto itse saa rahansa.

– Meillä on neljä naisjoukkuetta tällä hetkellä ja miesten puolella valtavat määrät joukkueita. Panostamme naisiin pelaajamäärään nähden kohtuu paljon. Tietysti meillä on myös rajalliset resurssit, Liikanen sanoo.

Liikasen mukaan esimerkiksi universiadeihin lähteviä naisten ja miesten joukkueita tuetaan samanlaisella määrärahalla. Miesten MM-kisajoukkue on kuitenkin poikkeus järjestelmässä. Sen budjetti on Liikasen mukaan merkittävästi naisia suurempi.

– Miehillä on isompi budjetti. Se on meidän lippulaiva, Liikanen sanoo.

Pyysing kertoo ymmärtävänsä liiton tavan jakaa rahaa miehille ja naisille suhteessa lisenssipelaajien määriin. Naisten MM-kisajoukkueelle hän kuitenkin toivoisi riittävää budjettia ja arvostusta.

– Naisten maajoukkueen asema pitäisi nostaa heti miesten joukkueen kantaan, että saataisiin arvostusta ihan lähtökohtaisesti. Kyseessä on kuitenkin naisten maajoukkue, joka on samalla tasolla kuin miesten a-maajoukkue.

Naiset lähtevät kultajahtiin

Liikanen uskoo, että naisten maajoukkue kamppailee 3–4:stä sijasta ensi viikon torstaina alkavissa MM-kisoissa. Jääpalloliiton toiminnanjohtajan mukaan on vaikea ennakoida, miten menestykseen vaikuttaa se, että moni pelaaja joutui kieltäytymään kisakutsusta taloudellisten syiden vuoksi.

– Riippuu ihan ketä pelaajia siellä on jäänyt pois. En nyt tiedä tarkkaan tilannetta, että keitä sieltä on näistä syistä johtuen jäänyt pois, niin en osaa tarkkaan sanoa, mutta totta kai aina kun yksikin hyvä pelaaja jää pois, niin totta kai se heikentää joukkuetta.

Valmentaja Juuso Pyysingin mukaan joukkueen kokoonpanon muuttuminen vaikuttaa pelisysteemiin. Hän uskookin, että kisat ovat joukkueelle kehitystapahtuma.

– Kisoihin lähtee erittäin motivoituneita pelaajia, jotka ovat valmiita lähtemään tällaiseen talkoohommaan mukaan. Meillä on tosi hyvä ryhmä kasassa. Erittäin hyviä pelaajia, ja useampi nuori pelaaja, jotka tulevat olemaan naisten maajoukkueen runkopelaajia tulevaisuudessa.

Pyysingin mukaan kisat ovatkin hyvä näytönpaikka monille uusille maajoukkuepelaajille. Pelkästään kehittymään kisoihin ei myöskään lähdetä.

– Kyllä meillä on ihan täydet menestymismahdollisuudet. Lähdemme jokaisen pelin luonnollisesti voittamaan, ja päätavoitteena on taistella MM-kullasta.

Suosittelemme