Hyppää sisältöön

Talvinen kalajuttu: Varma ennätysmade juuttui kahdeksan tuuman reikään

Madetta mielivä pilkkijä lähtee liikkeelle vasta illan hämärtyessä, sillä made on pimeän kala. Voi hyvinkin kestää aikansa, että pilkkijä löytää madepolun varrelle. Jos ennätysmatikkaa halajaa, silloin kannattaa kairata tarpeeksi suuri reikä, ettei käy niin kuin eräälle kuvausryhmälle.

Mies pilkillä
Kuva: Tiina Kokko / Yle
Tiina Kokko

Ei naurata vieläkään, sanoo Mika Soramäki. Pääsi nimittäin ennätysmade karkuun muutama vuosi sitten. Pieni naurahdus sentään pääsee, mutta miehestä huomaa, että kova paikka se oli.

Erätulilla-ohjelmasta tuttu Vanajavesikeskuksen projektipäällikkö Soramäki pyytää kalaa kesät talvet. Vanajalta Hämeenlinnasta ja Hauhon järvistä tulee tammi-helmikuussa houkuteltua myös madetta pyydykseen.

Tänä vuonna Hämeenlinnan seudulla onkin ollut hyvä madetalvi, ja Vanajastakin on noussut tervettä madetta.

Se oli jo käsissä

Mutta siihen ennätyskalaan. Oli talvi 2012. Erätulilla-ohjelmaa lähdettiin kuvaamaan Oulun lähelle Uljuan tekojärvelle. Sieltä oli vuonna 2008 napattu ennätysmade (siirryt toiseen palveluun); evän verran päälle kahdeksan kiloa.

Soramäki ja muut ohjelmantekijät päättivät porukalla, että nyt syntyy uusi Suomen ennätys.

– Valittiin kairaksikin kahdeksantuumainen, kun se vanha totuus on, että tuuma ja kilo, Soramäki kuvailee halutun reiän kokoa.

Mateita
Ennätysmade jää useimmilta vain haaveeksi, mutta tällaisia pienempiä mateita pyydykseen kyllä käy. Kuva: Saija Käkönen / Yle

Made (siirryt toiseen palveluun)on pimeän kala, joten päivänvalolla sitä ei kannata jahdata. Liikkeelle on lähdettävä vasta illan hämärtyessä. Illasta ja yöstä voi kulua useampikin tunti ennen kuin osuu matikan kulkureitille, madepolulle.

– Muutama tunti siinä sitten ronkattiin jo pimeässä. Oli kova tuuli ja pakkanen. Sitten jysähti ihan kuin seinään.

Eikä kiinni ollut ihan mikä tahansa made, vaan jätti oli tulossa. Ennätyskala.

– Sain jo pään avannosta. Sitten se tarttui sen kahdeksan tuuman reiän reunoihin ja irtosi ulkopuolelta. Siinä kiljuttiin kuvaajaa paikalle.

Kuvaaja ei ehtinyt ajoissa, ja Soramäkikin oli jo ujuttanut kätensä reiästä matikan perään avantoon pidellen siitä vielä kiinni.

– Pikkuhiljaa se limamikko sitten luisui sormistani. Sen jälkeen tämä poika oli hiljainen ainakin neljä tuntia.

Yli kahdeksan kiloa, ihan varmasti!

Madepilkillä ei nukuta

Mateen pilkkiminen vaatii aktiivisuutta. Pilkkiä pitää koko ajan koputella pohjaan ja houkutella madetta paikalle. Jos on osunut kairaamaan reikänsä oikeaan paikkaan, saattaa hyvässä lykyssä lipua ulottuville useampikin matikka.

Suurimmat mateet elelevät Luonnonvarakeskuksen mukaanPohjois-Suomessa, sillä siellä niillä on kylmän veden ansiosta pitkä ja suotuisa ravinnonottokausi.

Savustettu made on ihan loistava.

Mika Soramäki

Vuoden alusta tuli voimaan uusi kalastuslaki. Rokastamalla ei saa enää kalastaa, eli kalaa ei saa tartuttaa koukkuun suun ulkopuolelta. Niinpä madehara ja ryöstöpilkki ovat nyt kielletty.

Mika Soramäki saa madetta myös verkolla. Katiskakin on tehokas pyyntiväline. Jos katiska sattuu kutualueelle, silloin pyydykseen voi jäädä parikymmentäkin madetta kerralla.

Tyypillisesti matikasta tehdään keittoa ja mätiä nautitaan vaikkapa blinien kanssa. Nämä eivät ole suinkaan ainoat tavat nauttia madetta.

– Savustettu made on ihan loistava. Teen itse niin, että nyljen kalan ennen savustusta ja laitan mateen aika suuren maksan sinne mahaan. Se muhii siellä kalan kanssa. Kyllä kun mateen maksaa pääsee savustettuna maistamaan, se on ihan gourmet'ta, Soramäki nuolaisee huuliaan.

Suosittelemme sinulle