Hyppää sisältöön

Suruvuokkokalat Emma ja Kamu – yhdessä jo yli 20 vuotta

Vuokkokalapariskunnat eivät ole harvinaisuus akvaarioissa – sen sijaan yli kymmenvuotiaat yksilöt ovat.

Kuva: SeaLife Helsinki Oy
Tiina Forsberg

Maailman vanhin tunnettu kalapariskunta, suruvuokkokalat Emma ja Kamu viettävät sunnuntaina ystävänpäivää Sea Lifen akvaariossa Helsingissä.

Emma ja Kamu ovat kulkeneet rinta rinnan jo yli 20 vuotta – mikä on vuokkokaloille melkoinen saavutus. Vuokkokalapariskunnat eivät toki ole harvinaisuus akvaarioissa – sen sijaan yli kymmenvuotiaat yksilöt ovat.

– Liekö vahva parisuhde antanut Emmalle ja Kamulle elinvoimaa, en tiedä. Osuutensa on varmasti myös elinolosuhteilla: näin ystävänpäivänä on hyvä muistuttaa ihmisiä pitämään parempaa huolta myös hiljaisista eläinystävistä, kuten akvaariokaloista, Sea Lifen intendentti Markus Dernjatin pohtii.

Kuva: SeaLife Helsinki Oy

Sea Lifen tiedotteen mukaan Emma ja Kamu ovat vanhin tunnettu kalapariskunta. Rakastavaiset tapasivat toisensa jo 1990-luvun alussa Sea Lifen nykyisen intendentin Markus Dernjatinin kotiakvaariossa. Erinäisten vaiheiden jälkeen Emma ja Kamu päätyivät Sea Lifen suureen koralliakvaarioon.

Muuton seurauksena, ja vuosikymmenen tauon jälkeen, pari innostui jälleen kutupuuhiin, ja iltatähti syntyi vuodenvaihteessa 2014. Tapahtumaa kuvailtiin tuolloin vuosikymmenen rakkaustarinaksi, joka sai vihdoin täyttymyksen.

Sea Lifen tiedotteessa kerrotaan vuokkokalojen erikoisesta piirteestä rakkauden saralla:

– Ystävyys ei katso sukupuolta: vuokkokalat voivat vaihtaa sukupuoltaan ja pariskunnan pienempi osapuoli hoitaa silloin koiraan, ja suurempi naaraan roolin, kertoo Dernjatin.

Iltatähtikin on kalamaailman katsannolla jo teini-ikäinen. Jos sopiva ystävä löytyy – tyttö tai poika – voi iltatähtikin aloittaa oman parisuhteen.

Suosittelemme sinulle