Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Uusi podcast ruotii suomalaisia katoamistapauksia – Yle aloittaa netissä useita erikoissarjoja

Oletko halukas kuuntelemaan koukuttavia puheohjelmia, mutta perinteisiltä radiokanavilta ei niitä löydy? Vastaus voi olla podcast – se sopii lennolle ja lenkkipolulle. Mukana pikaohje podcastien tilaamiseen.

Podcast kuvitus
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Santtu Natri
Avaa Yle-sovelluksessa

Mitä sinä tekisit jo läheisesi katoaisi? Etsisitkö itse, ja kuinka kauan? Tähän tuskaan ja hätään tarttuu Ylen uusi Kadonnut-podcast eli nimenomaisesti nettikuunteluun tehty sarja. Ohjelma tutkii tosielämän tapausten kautta, millaisen tyhjyyden katoamiset ovat jättäneet henkilöiden perheisiin ja elämänpiireihin.

Sarja tarttuu aluksi viime keväänä kadonneen helsinkiläismiehen tapaukseen.

– Aloin taustoittaa katoamisia Sakun [Inomaa] kautta. Poliisi pyytää tapauksesta vihjeitä. Mutta kuinka paljon voimme edes luottaa muistiimme, toimittaja Leena Häkkinen pohtii.

Kadonneen nettisivu kadonnutpodcast.fi avautui maanantaina. Sarjan ensimmäinen jakso on ladattavissa sivulta perjantaiaamusta lähtien. Ohjelman edetessä verkkosivulta löytyy kuvia, karttoja ja muuta lisämateriaalia jaksoihin liittyen.

Audio on demand -kuuntelu tuplaantunut parissa vuodessa

Yle aloittaa tänä vuonna useiden podcastien tuotannon. Seuraava, teknologiaan painottuva sarja, alkaa maaliskuussa. Podcastit eivät kuulu minkään radiokanavan ohjelmistoon vaan ovat itsenäisiä tuotteita, joita voi kuunnella itse valittuna ajankohtana.

– Podcasteja eivät kahlitse kestoajat, eikä niissä tarvitse reagoida esimerkiksi uutistilanteisiin tai sosiaaliseen mediaan kuten lähetysvirran suorissa lähetyksissä. Ei tarvitse huomioida kokonaisen kanavan kuulijakuntaa vaan tehdään syventävää palvelua kiinnostuneelle kohderyhmälle. Hyvin tehtynä se kiehtoo muitakin, ohjelmapäällikkö Jonna Ferm kuvailee.

Audio-ohjelmien tallenteet eivät sinänsä ole uutta Ylen kuuntelijoille. Suuri osa radioon tehdyistä ohjelmista löytyy Yle Areenasta, ja niitä valitaan kuunneltavaksi muulloin kuin suorana miltei kaksinkertainen määrä parin vuoden takaiseen verrattuna.

Eräs yleläisen suoraan verkkoon tekemä puheohjelma on Kioskin toimittajan Kaarle Hurtigin indie-podcastit.

Suomen muista isoista tekijöistä ainakin Nelosen Supla-palvelu kokoaa suoratoistettavaksi sekä nettiin tehtyä tuotantoa että ohjelmatallenteita.

Tarvitset vain älypuhelimen – pöytäkonekin riittää

Podcastit ovat kasvattaneet suosiotaan maailmalla jo vuosia. Merkittävä käännekohta oli syksy 2014, jolloin Yhdysvalloissa julkaistiin Serial, yksittäistä rikostapausta ruotinut podcast-sarja. Se sai yhteensä miljoonia kuuntelijoita ympäri maailmaa, myös Suomesta.

Ainakaan podcasteihin tutustuminen ei ole osaamisesta kiinni.

Ohjeet podcastien seuraamisesta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Podcasteja voi kuunnella myös perinteisellä pöytäkoneella ilman mobiililaitteita.

Ohjelmien kirjo vaihtelee haastatteluista politiikkaan, harrastuksiin ja komediaan. Kirjo laajenee entisestään, kun kuulija rohkaistuu tutustumaan vaikkapa englannin- tai ruotsinkielisiin ohjelmiin. Moni valitsee intiimin puheen kaveriksi kuntosalille tai auton rattiin.

Suosittelemme