Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Epämääräisille homeoireille löytymässä selitys – uusi tutkimus saattaa selittää oireita hometaloissa

Hometaloissa asuvat ja työskentelevät saavat usein epämääräisiä oireita, yleisesti pientä kuumetta. Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että oireet voivat johtua hometalon bakteerimyrkyistä.

Kosteusvauriota korjataan.
Kuva: YLE Savo
Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Hometaloissa esiintyvä bakteerimyrkky aiheuttaa ihmisessä voimakkaan tulehduksen. Helsingin yliopiston väitöstutkimuksen mukaan amylosiini-niminen myrkky vaikuttaa valkosolujen toimintaan jo hyvin pienillä pitoisuuksilla.

Tutkimustulos voi selittää osaltaan sitä, että hometaloissa ihmisten oireet ovat hyvin epämääräisiä. Valkosolujen häiriön tiedetään aiheuttavan muun muassa kuumetta. Amylosiinin vaikutusta tutkittiin kokeellisesti veren valkosoluihin.

– Myrkky synnyttää tulehdustilan, joka jatkuessaan vaikuttaa elimistöön monella tavalla, kertoo maa- ja metsätaloustieteen maisteri Stiina Rasimus-Sahari, joka väittelee aiheesta perjantaina Helsingin yliopistossa.

Tutkimuksen mukaan valkosolut eivät pysty normaalilla tavalla poistamaan amylosiini-yhdistettä. Sen sijaan kehoon jää tulehdustila jopa pitkäksi aikaa. Tämä saattaa osaltaan selittää hometaloissa oireita saaneiden tilannetta. Valkosoluja on paljon esimerkiksi keuhkoissa, missä ne puhdistavat hengitysilmaa.

– Homeitiöiden tutkimisesta ei ole saatu selkeää näyttöä vaikutuksista. Nyt kuitenkin tiedämme, että hometalon bakteerimyrkyllä on suora vaikutus ihmiseen, tutkija Stiina Rasimus-Sahari täsmentää.

Myrkyt todellinen vaara

Amylosiini-myrkky ei tiettävästi kerry elimistöön. Suorista vaikutuksista kertyy koko ajan uutta näyttöä, ja Rasimus-Saharin tulos vahvistaa käsitystä suorista vaikutuksista.

Amylosiin vaikutusta voidaan tutkia, koska yhdiste osataan nykyään erottaa sisäilmasta. Sisäilmasta osataan erottaa vain yksittäisiä myrkkyjä, ja niitä pitää etsiä oikein. Sisäilmassa on muun muassa homeen aiheuttamia yhdisteitä, mutta tietämys kaikkien aineiden vaikutuksesta ja yhteisvaikutuksesta etenee hitaasti.

– Näyttöä vaikutuksista alkaa kertyä, joten huomio pitäisi nyt kiinnittää myös mittausmenetelmien kehittämiseen, Rasimus-Sahari sanoo.

Hän ei pidä löydettyä amylosiini-vaikutusta enää teoreettisena kysymyksenä, vaan pitää sitä oikeana vaarana.

Hän on tutkinut bakteerimyrkkyä työpaikoilla, jotka on otettu pois käytöstä kosteusongelmien takia. 

Tutkimusta nyt myrkyistä ei homeitiöistä

Viranomaisilla ei ole käytössä vielä luotettavaa mittausmenetelmää myrkkyjen tutkimiseen. Tutkimusta vaatii myös eri yhdisteiden haitallisten raja-arvojen löytäminen. Amylosiinin vaikutukset syntyivät jo hyvin pienillä pitoisuuksilla.

Amylosiinia esiintyy yleisesti homekohteissa. Se pärjää hyvin bakteerien välisessä kilpailussa ja sitä on vaikea poistaa hometaloista. Yhdiste imeytyy huonekalujen, muiden irtaimiston ja tapettien pintoihin, joten pintakorjaus ei riitä. Myrkky saattaa levitä uudestaan otollisissa olosuhteissa.

Huomio tutkimuksessa on keskittymässä melko hyvin näkyvien homeitiöiden rihmastojen sijaan bakteerien vaikutuksiin ja analysointiin. Niillä uskotaan olevan keskeinen vaikutus ihmisten oireisiin hometaloissa.

Suosittelemme sinulle