Ensimmäinen Ammattilaiset Areenalla -rekrytointitilaisuus Iisalmen Ohjaamo-talossa keräsi tuvan täyteen väkeä. Taistelutahtoa työttömyyttä vastaan olivat nostattamassa Business Arenan puuhamiehet tuottajat Mika Korpela ja Petri Widgren.
– Tää on vähän tällaista personal training-palvelua. Kannustamme työnhakijoita tuunaamaan omaa osaamista, löytämään osaamiskärkiä ja luomaan uskoa vahvasti tulevaisuuteen. Ei jäädä odottamaan sitä työpaikkaa jostain ylhäältä, vaan pistetään itse kädet multaan ja aletaan töihin.
Kahden kuukauden aikana pyritään monin eri tavoin vahvistamaan työnhakijoiden työnhakuvalmiuksia. Kampanjassa lähdetään liikkeelle alueen tarpeista ja kärkiosaamisesta. Kampanja on osa Iisalmen kaupungin ESR-rahoitteista Etappi-työllisyyshanketta.
Ideaali tilanteena hankemiehet pitävät, että alueelle saadaan sijoittumaan myös uutta yritystoimintaa. Se vaatii aktiivista otetta ja huomion nostattamista. Ylä-Savon osaamisen vahvuudet ovat metalli- ja koneteollisuudessa. Ne ovat kärkiä, joiden kanssa lähdetään hakemaan uutta, korostaa Korpela.
Ei jäädä odottamaan sitä työpaikkaa jostain ylhäältä, vaan pistetään itse kädet multaan ja aletaan töihin.
Mika Korpela
Ammattilaiset Areenalla kääntää perinteisen rekrytointitapahtuman päälaelleen
Kampanjaan voivat hakea mukaan työttömät ja työttömyysuhan alaiset tai muuten vain työtä etsivät. Tavoitteena on saada mukaan viitisenkymmentä aktiivista työnhakijaa. Kahden kuukauden kuluttua heille järjestetään iso rekrytointitapahtuma, jossa pääosassa ovat työnhakijat, osaajat. Tilaisuuteen kutsutaan mukaan sata yritystä.
– Nyt kerrankin yritykset voivat tulla shoppailemaan. Työntekijät ovat siellä tapetilla ja heidän osaamisensa.
Ammattilaiset areenalla -konseptilla on saatu aikaisemmin hyviä tuloksia Keski-Suomessa. Äkilliseen rakennemuutokseen löydettiin apua muun muassa Saarijärvellä vuonna 2006, jossa kampanjan myötä aloitti uusi yritys Serres, joka toi paikkakunnalle toistasataa uutta työpaikkaa. Teuvalla puolestaan aktiivisimmalla työnhakijalla oli valittavanaan neljästä tarjotusta työpaikasta, luettelee Korpela kampanjan saavutuksia.
Työllisyystilanne Ylä-Savossa on heikentynyt huolestuttavasti
Työttömyysluvut ovat kasvaneet huolestuttavasti viime vuosina. Tällä hetkellä luku huitelee 16 prosentissa. Työttömiä työnhakijoita on nelisen sataa, luettelee madonlukuja Etappi-hankkeen projektipäällikkö Harri-Pekka Luomi.
Tolkusti otetaan uudet yritykset vastaan ja tolkusti toisiamme tuetaan työnhaussa. Tämä on yhteistä meininkiä.
Harri-Pekka Luomi
– Tuntuu siltä, että olemassa olevat keinot mitä tähän asti on ollut, ei toimi enää. Nyt pitää saada työntekijät ja työnantajat kohtamaan toisensa, ja sitä kautta machata kohdalleen viimeisen päälle.
Iisalmen elinkeinojohtaja Terho Savolainen kertoo, että yläsavolaisissa yrityksissä on vaihteleva tilanne. Osalla menee edelleen todella hyvin, mutta osalla on vaikeaa. Taantuma on kestänyt jo seitsemän vuotta ja sen vaikutus alkaa näkyä etenkin palvelualoilla. Toisaalta alueen kärkitoimijoilla, kuten Ponssella menee edelleen hyvin ja se näkyy tietyillä aloilla työvoimapulana. Metalli-alan lisäksi osaajia tarvitaan hoivasektorilla.
– Voisi antaa sellaisen viestin yrityksille laajemminkin, että Ylä-Savossa on alueelle sitoutunutta työvoimaa, joka on valmis tarttumaan haasteeseen ja pistämään itsensä peliin. Tolkusti otetaan uudet yritykset vastaan ja tolkusti toisiamme tuetaan työnhaussa. Tämä on yhteistä meininkiä, toteavat hankkeen puuhamiehet yhteen ääneen.
Tekstiä on muokattu 17.2. kello 16.50: Toisin kuin haastattelussa mainittiin, yritys, joka Saarijärvelle sijoittui ja työllisti ihmisiä on Serres. Efore oli yritys joka irtisanoi ihmisiä ja lopetti yksikön.