Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pyhäjärvi menetti kansainvälisen hiukkastutkimushankkeen – Projektia ollaan siirtämässä Yhdysvaltoihin

Laguna-hanketta valmistelleen Timo Enqvistin mukaan neutriinotutkimuksen siirtämistä Pohjois-Amerikkaan selvitellään parhaillaan. Hiukkastutkimushanketta yritettiin saada Pyhäjärvelle pitkään.

Pyhäsalmen kaivoksen uumenissa on jo meneillään pienimuotoisempi Emma-hiukkastutkimushanke.
Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle
Risto Ukkonen,
Kirsi Karppinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pyhäsalmen kaivokseen Pyhäjärvelle tavoiteltu kansainvälinen hiukkastutkimushanke on siirtymässä Yhdysvaltoihin. Laguna-hankkeen valmistelussa mukana ollut tutkimusjohtaja Timo Enqvist kertoo, että Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN selvittää nyt neutriinotutkimuksen siirtämistä Pohjois-Amerikkaan.

– Koko suunnitelma on se, että sinne tulisi Lagunan tyylinen systeemi. Kiihdytinlaitteisto tulisi Chicagon lähettyville, ja neutriinoilmaisin tulisi muistaakseni noin 1 400 kilometrin päähän Etelä-Dakotaan. Siellä on kaivos, mistä päästään samaan syvyyteen kuin Pyhäjärvelläkin, eli puoleentoista kilometriin, Enqvist selvittää.

Pyhäsalmen kaivos arvioitiin Euroopassa parhaaksi sijoituspaikaksi satojen miljoonien eurojen tutkimuskeskukselle. Hiukkastutkimushanketta ehdittiin tavoitella Pyhäjärvelle pitkään.

Kaivoksen tilat ainutlaatuiset

Pyhäjärvellä jatketaan aktiivisesti kaivoksen tulevan käytön kehittämistä, vaikka hiukkastutkimushanke Lagunaa ei Pyhäsalmelle saatukaan.

Normaalin kaivostoiminnan lisäksi Pyhäsalmella on vireillä useita tutkimus- ja yrityshankkeita. Timo Enqvist Oulun yliopistosta korostaa, että Pyhäsalmen kaivos tarjoaa ainutlaatuiset tilat maanalaiselle tutkimus- ja yritystoiminnalle.

– Kaivoksen infra on kerrassaan erinomainen, sillä alas pääsee helposti ja kaivoksen pohjalla sekä koko matkalla on erittäin isoja ja hyväkuntoisia tiloja. Valokaapelit ja puhelimetkin toimivat. Mielikuvitus on tässä enemmän rajana kuin kaivoksen puitteet, Enqvist summaa.

Pyhäsalmen kaivoksen toiminnan arvioidaan loppuvan noin neljän vuoden kuluttua. 

Suosittelemme sinulle