Kiina on lyömässä nykyistä isomman vaihteen silmään talviurheilussa. Kiinan urheiluministeri Liu Peng vieraili Rovaniemellä ja Helsingissä kartoittamassa yhteistyömahdollisuuksia eri alojen osaajien kanssa. Pekingin talvikisoihin on aikaa kuusi vuotta, ja jo yksistään niiden kisojen toteutumiseen Kiina kaipaa muiden apua.
Kiina pyrkii aktivoimaan kansaa talviurheilun pariin – kaukaloihin, laduille ja rinteisiin. Kiinalaisilla on tavoitteena houkutella 300 miljoonaa harrastajaa talviurheiluun seuraavan kuuden vuoden aikana. Suunnitelman toteutuminen tietää valtavia markkinoita muun muassa teknologian, rakentamisen, urheiluvälineteollisuuden ja valmennuksen osaajille.
- Suomalaisten kanssa yhteistyötä voitaisiin tehdä ainakin kolmella eri alalla. Ensinnäkin meidän pitää vahvistaa talviurheilulajien valmennusta. Toiseksi tarvitsemme apua tapahtumajärjestelyihin juuri talvilajien osalta. Kolmanneksi meidän on saatava talviurheiluteollisuus kunnolla käyntiin, linjaa Liu Peng.
Luvut ovat huimia. Kiinassa on määrä rakentaa muutamassa vuodessa reippaasti yli tuhat jäähallia. Vuositasolla tämä tarkoittaa satoja halleja. Jo tällä hetkellä yksistään Pekingissä on yli sata koulujen jääkiekkojoukkuetta. Talviurheilun jyrkästi nouseva suosio mahdollistaa Kiinan markkinat myös suomalaisille toimijoille.
- Kiinassa on isot markkinat talviurheilussa. Meillä on rahaa. Meiltä kuitenkin puuttuu tekniikkaa, varusteita ja patentteja. Suomalaisilla on näitä kaikkia, joten tämä on win-win tilanne, Liu Peng korostaa.
Pekingin kisoja varten rakennetaan muun muassa hulppea hiihtokeskus ja monitoimihalli. Jo pelkästään niihin kohteisiin on budjetoitu noin puolitoista miljardia euroa. Vuoden 2008 kesäkisoihin valmistunut uimahalli, vesikuutio, muunnetaan puolestaan curlinghalliksi. Koripalloareenana toimineessa hallissa puolestaan pelataan kuuden vuoden kuluttua olympialaisten jääkiekkoturnaus.
Pekingin saaste- ja ilmasto-ongelmat ovat jatkuvasti puheenaiheena. Urheiluministeri Liu Peng kuittaa asian lyhyesti.
- Älä huoli. Pekingin kisoissa 2022 taivas tulee olemaan sininen, olympiasininen.
Kiina on noussut huimassa vauhdissa urheilumahdiksi. Talviurheilun suosion kasvaessa voi olettaa että kotikisoissaan Kiina kahmii yhä enemmän mitaleita.
Lisää aiheesta keskiviikon Urheiluruudussa kello 20.55.