Hyppää sisältöön

Tutkimus: Festarikansan virtsa kelpaa lannoitteeksi, mutta lääkeaineet huolettavat

Osallistuitko viime kesänä Puntala-rockiin, Tammerfestiin tai Weekend-festivaaleille? Kävitkö pissalla? Virtsasi saattoi päätyä tutkimustarkoituksiin ja ensi kesänä sillä lannoitetaan ohrapeltoja.

Kuva: Mari Vesanummi / Yle
Heli Mansikka

Tampereen ammattikorkeakoulun, Käymäläseura Huussi ry:n ja Suomen ympäristökeskuksen Biourea-yhteishanke keräsi viime kesänä virtsaa lukuisilta festivaaleilta, yksityistalouksilta ja TAMK:in kampukselta. Festivaalikeräyksiä toteutettiin mm. Tampereen Tammerfestissä, Maailma Kylässä -festivaaleilla ja Puntala-rockissa.

– Isoimmat määrät saatiin pääkaupunkiseudun Weekend-festivaaleilta. Sieltä miesten pisoaareista saadut virtsaerät oikeastaan pelastivat meidän tutkimuksemme, projektipäällikkö Eeva-Liisa Viskari Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Isoimmat määrät saatiin pääkaupunkiseudun Weekend-festivaaleilta.

Eeva-Liisa Viskari

Virtsat kerättiin talteen Keko-projektissa kehitellyillä, siirrettävillä festarikäymälöillä. Niitä kokeiltiin ensimmäisen kerran jo kesän 2014 festivaaleilla.

Ravintoarvoltaan laimeaa

Virtsaerät on nyt tutkittu. Tutkimuksen mukaa virtsa on turvallista käyttää lannoitteena, esimerkiksi salmonellaa ei virtsaeristä löytynyt lainkaan. E. coli bakteerin määrät jäivät niin vähäisiksi, että näiltä osin virtsa täytti kirkkaasti lannoitevalmisteasetuksen mikrobiologiset vaatimukset.

Ravinnepitoisuudeltaan kerätty virtsa oli laimeahkoa. Esimerkiksi typpipitoisuus on niin alhainen, että virtsaa täytyy käyttää 36 000 litraa hehtaarilla. Tämä vastaa 72 henkilön vuosittaista virtsan tuottoa.

Tutkijat laskevat, että mikäli Tampereen kaupungin alueella kyettäisiin keräämän virtsa erilleen ja käyttämään se lannoitteena, riittäisi se reilun 3 000 peltohehtaarin lannoittamiseen.

Samalla tämä ravinnemäärä olisi poissa jäteveden puhdistamoiden kuormituksesta. Vaihtoehtoiset infraratkaisut, joilla voitaisiin ravinteet kerätä kestävästi uudelleen käyttöön, on myös yksi hankkeen keskeisiä kysymyksiä.

Lääkeainejäämät huolettavat

Biourea-hanke selvitti myös virtsan sisältämät lääkeainejäämät. Ne tutkittiin, koska valtaosa käytetyistä lääkeaineista erittyy virtsan kautta.

Alkoholia ei tutkittu ja sehän hajoaa muutenkin maksassa. Kofeiini näytteissä näkyi, se lasketaan lääkeaineeksi.

Eeva-Liisa Viskari

Kerätyistä virtsaeristä löytyi yli määritysrajan olevia, määrällisesti mitattavia pitoisuuksia 17 eri lääkeainetta. Virtsasta löytyi esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä, antibiootteja, sydän- ja verisuonitautien lääkkeitä ja masennuslääkkeitä.

– Alkoholia ei tutkittu ja sehän hajoaa muutenkin maksassa. Kofeiini näytteissä näkyi, se lasketaan lääkeaineeksi. Sitä oli aika paljon, Viskari kertoo.

Tutkijoiden mukaan toistaiseksi lääkeaineiden ei ole havaittu kertyvän viljakasveihin merkittävissä määrin. Tutkittua tietoa lääkeaineiden kulkeutumisesta, hajoamisesta maassa ja mahdollisesta kertymisestä ei kuitenkaan ole vielä riittävästi, joten lisätutkimuksille on tarvetta.

Ohrapellot koealoina Kangasalla ja Iittalassa

Biourea-hanke jatkuu viljelykokeilla. Silloin saadaan lisää tietoa virtsan lannoitevaikutuksesta. Ensi kesänä viljelykokeita tehdään kahden sopimusviljelijän tilalla Kangasalla ja Iittalassa.

– Virtsaa kokeillaan ohran viljelyssä. Lannoite levitetään pienille koealoille, ja samalla alueella on myös verrokkikohteet, Eeva-Liisa Viskari kertoo.

Biourea-hanke saa ympäristöministeriön rahoitusta.

Suosittelemme sinulle