Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Afganistanissa edelleen lapsisotilaita – Taliban värvää pomminvalmistajia

Afganistanin hallituksen joukoissa on aiempaa vähemmän lapsisotilaita, mutta vastaavasti kapinallisten riveissä heitä on enemmän, YK kertoo.

Sotilaita pommin räjähdyspaikalla.
Yhdysvaltalaissotilaat tarkastivat Taliban-itsemurhapommittajan tekemän iskun jälkiä Jalalabadissa 10. huhtikuuta 2015. Kuva: Noorullah Shirzada / AFP
Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

YK:n mukaan kaikki Afganistanin konfliktin osapuolet rekrytoivat alaikäisiä. Afganistan allekirjoitti YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen vuonna 1994, mutta maan kaikki keskenään sotivat ryhmät rikkovat sopimusta yhä, YK arvioi.

YK:n erikoislähettilään Leila Zerrouguin mukaan Afganistanin hallituksen joukot ovat viime aikoina puuttuneet ongelmaan määrätietoisesti, mutta vastaavasti muut ovat lisänneet alaikäisten värväämistä. YK:n edustaja ei esitä tarkkoja lukuja, mutta puhuu "suuresta määrästä" sotilaita.

Lapsisotilaita käyttävät aiempaa enemmän muun muassa Afganistanin poliisijoukot ja Taliban. Poliisijoukot toimivat itsenäisesti. Niitä on laajalti syytetty amatöörimäisiksi ja korruptoituneiksi.

Sotilaskoulutusta ja pommin valmistusta

Talibanin kerrotaan värväävän alaikäisiä etenkin Pakistanin rajaseudulla, missä järjestö on taistellut hallitusta ja ulkovaltoja vastaan 15 viime vuotta.

Human Rights Watch -järjestö julkaisi tiistaina raportin Talibanin toimista. Järjestön mukaan 13–17-vuotiaat saavat sotilaskoulutusta Talibanin uskonnollisissa kouluissa. HRW:n mukaan Taliban kouluttaa lapsia sotilastehtävien lisäksi muun muassa pommien valmistajiksi.

Suosittelemme sinulle