Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tänään oluet ja limsat sekaisin – Muistatko, kun Suomi kohisi hevosenlihasta ja myrkyllisistä oliiveista?

Olutta limsana, hulluruohoa kasviksissa, hevosenlihaa naudanlihana. Elintarvikkeita on takavuosina vedetty myynnistä monista syistä. Muistatko vielä nämä ruokaskandaalit?

Mies pitelee hevosenliharasiaa kädessään.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka / EPA
Päivi Dahl
Avaa Yle-sovelluksessa

Parhaillaan kuluttajia hämmästyttää erikoinen virhe: Hartwallin limsatölkkierään on päätynyt keskiolutta. Suomalaisviranomaisten tietoon ei ole tullut tätä vastaavia tapauksia viime vuosikymmeninä.

Tuotteiden päätyminen vääränlaisiin pakkauksiin ei sinänsä ole aivan ainutkertaista. Esimerkiksi Arlan rahkajogurtin joutuminen vääränlaisiin pakkauksiin johti viime marraskuussa tuotteiden takaisinvetoon, koska se aiheutti allergeenivaaran kauralle allergisille henkilöille.

Elintarvikkeiden takaisinvetoja tapahtuu varsin usein, vaihtelevista syistä. Muistatko vielä nämä lähivuosien ruokaskandaalit?

Ruokaa, joka vaarantaa terveyden

Vuonna 2010 myynnistä vedettiin Gaudianon mantelitäytteisiä oliiveja vaarallisen botulismi-bakteerin vuoksi. Yksi oliiveja syönyt menehtyi. Tapauksen yhteydessä elintarvikeviranomaiset käyttivät ensi kerran kauppojen asiakasrekistereitä hyväkseen tavoittaakseen vaarallisia tuotteita ostaneet ja estääkseen vakavat sairastumiset.

Moni muistaa vuoden 2014 yhä moniulotteisempia käänteitä saaneen hevosenlihaskandaalin. Tällöin suuria eriä hevosenlihaa myytiin pitkin Eurooppaa naudanlihana, ja alkuperältään epäselviää lihaa päätyi valmisruokiin, kuten Lidlissä myynnissä olleeseen gulassiiin ja Felix Abban pakastepizzoihin. Hevosenlihasta puolestaan on löydetty ihmiselle haitallisia lääkeainejäämiä.

Vuonna 2013 maahantuoduissa hyytelömakeisissa oli käytetty kiellettyä lisäainetta ja nämä makeiset aiheuttivat tukehtumisvaaran.

Joka kuudes Kiinasta tuotava elintarvike hyllytetään turvallisuussyistä, kerrottiin jo vuonna 2012. Markkinoilta poiston yleisin syy on, että tuotteista on löydetty monenlaisia kemikaaleja, niin syöpää aiheuttavia yhdisteitä kuin allergeenejakin.

Vuonna 2015 Satamaito joutui vetämään tuotteitaan myynnistä listeriaepäilyjen vuoksi, ja ristiriitaiset tutkimustulokset johtivat monivaiheisiin selvittelyihin.

Myrkkysiemeniä ja muita lisukkeita

Osassa tapauksista elintarvikkeen joukkoon on joutunut syötäväksi kelpaamatonta ainesta. Pakkausmateriaaleista tai laitteistoista irronnutta muovia löytyy tuotteista aina silloin tällöin, esimerkiksi lokakuussa 2014 Fazerin suklaasta ja tammikuussa 2015 HKScanin jauhelihasta.

Vuonna 2013 myynnissä olleessa Rainbow'n pakastekasvissekoituksessa oli tuoteselosteessa mainittujen ainesosien lisäksi eksoottisempi lisuke: myrkyllisiä Datura-rikkakasvin eli suomalaisittain hulluruohon siemenkotia. Tajuttomuuden, hallusinaatioiden ja kouristusten kaltaiset vakavat oireet veivät kolme sairaalaan. Hulluruohokasviksia epäiltiin olleen enemmänkin, ja pian myös papu-kasvissekoitus poistettiin kauppojen hyllyiltä.

Väärin kirjoitettu on allergisille vaarallinen

Tyypillisesti takaisinvetojen taustalla ovat kuitenkin arkisesti puutteelliset tai virheelliset pakkausmerkinnät, kuten vaikkapa parin vuoden takaisessa John Westin tonnikalasäilykkeiden tapauksessa.

Tuotteista puuttuivat suomen- ja ruotsinkieliset merkinnät. Pakkausmerkintöjen puutteista huolimatta tällainen tuote on periaatteessa turvallinen, ellei se sisällä allergisoivaa ainesosaa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan eniten takaisinvetoja tehdään ruoan sekaan joutuneiden allergiaa aiheuttavien aineiden takia.

Eräs allergisille hengenvaarallinen aineososa on pähkinä, jota saattaa sekoittua sellaisiinkin tuotteisiin, joihin se ei kuuluisi. Seuraukset voivat olla vakavia, joten erityisesti allergiareaktioita aiheuttavat aineet tulee aina mainita aineososaluettelossa.

Suosittelemme