Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

iPhonen näyttö säpäleinä – kannattaako nopea fiksaus vai viikko virallisessa merkkihuollossa?

Älypuhelinten korjaukset työllistävät alaan erikoistuneita huoltoliikkeitä tasaiseen tahtiin. Rikkoutuneen puhelimen näytön voi korjauttaa parhaimmillaan alle tunnissa, lisäksi korjaustyölle ja uusille osille saa vuoden kestävän takuun.

Iphonen rikkinäinen näyttö
Kuva: Tuomas Hirvonen / Yle
Juha Hintsala
Avaa Yle-sovelluksessa

Korjaustoimien nopeus ei tosin koske kaikkia puhelinmerkkejä, ei ainakaan uusien iPhonen omistajia. Virallisen Apple-huollon kautta suoritetun iPhonen huolto kestää yleensä noin viikon.

Useimmille puhelintaan päivittäin käyttäville se on tuskallisen pitkä aika ilman tuttua työkalua ja viihdekeskusta.

Monet huoltoliikkeet tosin lupaavat korjata iPhonen viat jopa alle tunnissa, kun virallisten kanavien kautta siihen kuluu viisi arkipäivää. Apple-tuotteiden huoltoon erikoistuneen mcaren huoltopäällikkö Matti Urosen mukaan tilanne johtuu lähinnä laatusyistä.

– Kyllä siinä saattaa viikko mennä, mutta se onkin jo maksimi. Applen huoltoehtojen mukaan kaikki näytön vaihdot tehdään laatusyistä Applen huoltokeskuksessa Hollannissa. Sinne lähetetään korjattavaksi laitteet niin Suomesta kuin muistakin Pohjoismaista.

Jos iPhoneen vaihdetaan piraattiosia, niin takuu raukeaa heti.

Matti Uronen, mcare

iPhonen näytön vaihtaminen on mahdollista

Aiemmin ainoa vaihtoehto iPhonen näytön halkeamistapauksissa oli koko laitteen vaihto uuteen. Viime vuodesta lähtien pelkkä näytön vaihto on mahdollista, jos laite ei ole muuten vääntynyt eikä puhelimen nurkka ole iskun jäljiltä lytyssä. Mutta entäpä jos ei halua odottaa viikkoa. Kannattaako näyttö vaihdattaa muualla kuin Applen valtuuttamassa huollossa?

– Jos iPhoneen vaihdetaan piraattiosia, niin takuu raukeaa heti. Niin sanotuissa piraattihuolloissa varaosat eivät ole Applen alkuperäisiä varaosia, kuten on Applen valtuuttamassa huollossa. Oikeassa iPhone-huollossa myös näyttö kalibroidaan näppäintuntuman lisäksi. Piraattihuoltoa voisi verrata auton rengaspaineen tarkistamiseen rengasta potkaisemalla, kun taas valtuutettu huolto tekee tarkistuksen mittaamalla, Uronen selvittää.

Mcaren hinnaston mukaan näytön vaihto maksaa iPhone 5/6 malleille tyypistä riippuen 159 tai 189 euroa.

Meillä korjautetaan todella paljon iPhone-puhelimia. Asiakkaat eivät halua odottaa viikkoa puhelimen kuntoon saamista.

iTapsa Tampere

Haluan puhelimeni kuntoon nopeasti

iPhonen voi huollattaa toki myös muualla kuin Applen valtuuttamassa huollossa. Yksi näistä iPhonen huoltoon erikoistuneista yrityksistä on iTapsa Services Oy, joka lupaa korjata puhelimen kuntoon alle tunnissa. Varjopuolena on tosin se, että sen jälkeen sitä ei kannata viedä Applen valtuuttamaan huoltoon.

– Meillä korjautetaan todella paljon iPhone-puhelimia. Asiakkaat eivät halua odottaa viikkoa puhelimen kuntoon saamista. Vaikka puhelimen takuu on edelleen voimassa ja tiedetään että se raukeaa mikäli puhelin huolletaan muualla kuin Applen valtuuttamassa huollossa, niin siitä huolimatta nopea korjaus menee usein takuun edelle, iTapsasta tiedetään.

Jos huoltoliike ei ole Applen valtuuttama, niin silloin myöskään varaosat eivät voi olla alkuperäisiä. Voiko korjauskaan olla silloin luotettavaa ja turvallista?

– Totta kai Apple haluaa pitää huoltotoimet itsellään, mutta käyttämämme varaosat ovat täysin laadultaan alkuperäisiä vastaavia, eroa ei huomaa. Varaosille ja työlle annetaan myös vuoden takuu, iTapsasta kerrotaan.

iTapsa Services Oy:n tekemä iPhone 5/6 näytön korjaus maksaa 139 tai 189 euroa.

ERROR 53 – laite lukittuu käyttökelvottomaksi

Helmikuun alussa kohuttiin iPhone 6:n ja sitä uudempien mallien mahdollisesta lukittumisesta. Tiedon mukaan ulkopuolisen tahon tekemä korjaus voi lukita täysin Applen iPhone-puhelimen. iPhonen huoltoon erikoistuneen Itapsan mukaan tieto ei pidä paikkaansa.

– Vika liittyy iPhoneissa olevaan sormenjälkitunnistimeen. Näytön tai minkään muun komponentin vaihto ei aiheuta kyseistä ongelmaa. Sormenjälkitunnistinta ei vaihdeta tietoturvan vuoksi. Jos sormenjälkitunnistimeen on tehty muutoksia vaikkapa kotikonstein, niin silloin vika ilmenee useimmiten päivityksen yhteydessä virhekoodilla 53. Se lukitsee laitteen täysin käyttökelvottomaksi.

Koti- tai matkavakuutus kattaa yleensä puhelimen rikkoutumisesta aiheutuvat korjaukset. Kannattaa tarkistaa omalta vakuutusyhtiöltä, korvaako se pudonneen puhelimen näytön korjauksen vaatimia kustannuksia.

Suosittelemme