Hyppää sisältöön

Varkautelaiskeksintö tuhoaa sairaalabakteerit puhelimesta

Varkautelainen yritys on kehittänyt laitteen, joka tuhoaa sairaalabakteereita muun muassa mobiililaitteista. Led Suutari -yhtiön laitteet hyödyntävät UV-LED teknologiaa. Niitä on käytössä esimerkiksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Varkautelainen yritys on kehittänyt laitteen, jolla voi tuhota antibiooteille vastustuskykyistä sairaalabakteeria esimerkiksi mobiililaitteista. Kuopiolaisen tutkimusorganisaation Biosafen testissä varkautelaisten desifiointilaite tuhosi MRSA-bakteerit matkapuhelimien pinnalta.

– Laitteella tehty säteilytys tappoi ainakin 99,99 prosenttia MRSA-bakteereista eli käytännössä kaikki. Täysin sataprosenttista tarkkuutta ei kuitenkaan pystytä todistamaan, kertoo Biosafen laboratorionjohtaja Jouni Heikkinen.

Heikkinen huomauttaa, että ultraviolettivaloa on jo aiemmin laajalti käytetty mikrobien tuhoamisessa, mutta hän ei ole ennen kuullut sitä hyödyntävästä mobiililaitesovelluksesta.

Yhtiö pyrkii kansainvälisille markkinoille

Led Suutari -yhtiön myyntipäällikkö Miikka Liimatainen puolestaan kertoo, että yhtiön laitteet hyödyntävät uudenlaista UV-LED teknologiaa. Yhtiössä uskotaan, että sovellukselle on kysyntää maailmanlaajuisesti. Liimataisen mukaan markkinoilla ei tiettävästi vielä ole vastaavanlaisia tuotteita.

– Laitteet menevät myyntiin Ruotsissa maaliskuun alussa, ja keskusteluja on käyty myös Hollannissa ja Tanskassa. Meillä on hyvät kontaktit myös Venäjälle ja Pohjois-Amerikkaan. Laite on lähtenyt jo testaukseen Pietariin, Liimatainen kertoo.

Laitteita on jo käytössä esimerkiksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa sekä koekäytössä Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistollisissa keskussairaaloissa.

Led Suutari aloitti laitteiden kehitystyön jo vuonna 2008. Yritys työllistää tällä hetkellä kuusi henkilöä.

Suosittelemme sinulle