Hyppää sisältöön

Paavi "ymmärtää" ehkäisyä ja hyökkää Trumpia vastaan

Meksikon vierailultaan palannut paavi Franciscus antoi ymmärtää, että ehkäisy ei ole kaikissa oloissa tuomittava asia. Katolisen kirkon pää arvosteli harvinaislaatuisella tavalla myös Yhdysvaltain presidentin virkaa tavoittelevaa Donald Trumpia.

Paavi Franciscus lähdössä kotimatkalle Meksikosta.
Paavi Franciscus lähdössä kotimatkalle Meksikosta. Kuva: EPA/Meksikon presidentinkanslia
Pauli Lahti

Paavi Franciscus otti varovaisen myönteisen kannan ehkäisyn käyttöön poikkeustilanteissa. Meksikon vierailulta palanneelta paavilta kysyttiin, voisiko katolinen kirkko sallia abortin zikaviruksen riivaamilla alueilla latinalaisessa amerikassa.

Paavi piti aborttia kaikissa tapauksissa rikoksena, mutta suhtautumisessa ehkäisyvälineiden käyttöön hän oli vapaamielisempi.

– Raskauden välttäminen ei ole absoluuttinen paha, paavi sanoi ja viittasi zikaviruksen tyyppiseen tilanteeseen.

Paavi Franciscus mainitsi myös edeltäjänsä Paavali VI:n, joka salli 1960-luvulla Kongossa työskentelevien nunnien käyttää ehkäisyä. Silloisessa Belgian Kongossa nunnia raiskattiin säännöllisesti.

"Trump ei ole kristitty"

Paavi hyökkäsi poikkeuksellisen voimakkaasti Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevaa Donald Trumpia vastaan.

Paavin mukaan ihminen, joka suunnittelee pelkästään muurien pystyttämistä eikä siltojen rakentamista, ei ole kristitty.

Ehdokas Trump arvioi itse olevansa mukava henkilö ja erittäin hyvä kristitty. Paavin kommenttia hän piti "häpeällisenä".

Suosittelemme sinulle