Hyppää sisältöön

Soini Yhdysvaltojen panssariajoneuvojen vierailusta: "Ei tässä mitään uhittelua ole"

Suomeen on tulossa loppukeväällä harjoituksiin vajaat parikymmentä Yhdysvaltojen panssaroitua miehistönkuljetusvaunua.

Ulkoministeri Timo Soini eduskunnan suullisella kyselytunnilla 18. helmikuuta 2016.
Timo Soini (ps.) sanoi aamu-tv:n haastattelussa, ettei Yhdysvaltain harjoituksen tarkoituksena ole uhittelu. Soinin mukaan panssariajoneuvojen harjoitus viestii siitä, että Suomi huolehtii puolustuksestaan.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo, että Yhdysvaltojen panssaroitujen ajoneuvojen vierailulla Suomeen ei pyritä uhittelemaan. Soini kuitenkin huomauttaa, että Suomella on aina ollut voimakas tahto puolustaa itseään.

– Ei tässä mitään uhittelua tai muuta sellaista ole, jollaista kuvaa julkisuudessa on koitettu luoda, Soini sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) vahvisti eilen torstaina eduskunnassa, että Suomeen on tulossa loppukeväällä vajaat parikymmentä yhdysvaltalaista panssaroitua Stryker-miehistönkuljetusvaunua harjoituksiin. Myös amerikkalaisten hävittäjiä on tulossa Suomeen harjoittelemaan toukokuussa.

Soinilta kysyttiin aamu-tv:ssä, minkälaisen viestin yhdysvaltalaisten panssariajoneuvojen vierailu Suomessa antaa Venäjälle.

– Sellaisen viestin, että Suomi huolehtii omasta puolustuksestaan ja pitää suorituskyvystään huolta. Ei se mitään muuta viestiä Venäjälle anna, Soini vastasi.

Soinin mukaan Suomi pyrkii Ruotsin tavoin vahvistamaan transatlanttisia suhteita Yhdysvaltoihin.

– Se on hallitusohjelmassa ja se on aivan järkevä toimenpide.

Ulkoministerin mukaan Suomen yhteistyö Yhdysvaltain kanssa on kasvanut. Hän korostaa, että Suomi vastaa kuitenkin edelleen itse omasta puolustuksestaan.

– Ei Suomi ole Naton jäsen eikä tänne sellaista [jäsenyyttä] ole tällä hetkellä tulossa, Soini sanoi.

Soinin mukaan hallitus selvityttää Nato-arviota neljällä asiantuntijalla. Ministerin mielestä on Suomen etu, että turvallisuustilannetta katsotaan laajasti ja eri vaihtoehtoja pidetään yllä.

Britannian mahdollinen EU-ero "skandaaalimainen tilanne"

Soini pohti aamu-tv:ssä myös Britannian mahdollista eroa EU:sta. Hänen mielestään tilanne on EU:n kannalta "skandaalimainen".

Brysselissä on parhaillaan käynnissä EU-huippukokous, jossa muun muassa neuvotellaan Britannialle tarjottavasta sopimuksesta. Briteille on mietitty poikkeuksia ja myönnytyksiä, jotta heidät saataisiin kevään kansanäänestyksessä jäämään unionin jäseniksi.  

– Se, että toiseksi suurin nettomaksaja, toiseksi suurin talous, voimakas sotilallinen valtio EU:n sisällä edes harkitsee eroa, on EU:n kannalta skandaalimainen tilanne, Soini sanoi.

Soini huomautti, että Suomelle Britannian jääminen EU:hun olisi parempi vaihtoehto.

– Suomella ja Britannialla on paljon yhteistä. Me ajamme parempaa sääntelyä, talouskasvua ja monia hyviä asioita.

Suosittelemme sinulle