Hyppää sisältöön

Saamelaisopiskelijat kokeneet rasismia Oulun yliopistossa – Ylioppilaskunta tuomitsee

Oulun yliopiston ylioppilaskunnasta OYY:sta kerrotaan, että yliopiston saamelaisopiskelijat ovat kokeneet rasismia opiskelijatapahtumissa. Giellagas-instituutin saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin opiskelijoiden ainejärjestö Gieku vahvistaa tiedon. OYY kertoo tuomitsevansa kaikenlaisen rasismin ja syrjinnän.

Kuva: Katariina Lumisalmi / City-Sámit

Oulun yliopiston Giellagas-instituutin saamelaisopiskelijat ovat viime aikoina kokeneet rasismia opiskelijatapahtumissa.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta OYY kertoo asiasta tiedotteessaan.

Ainejärjestö Gieku vahvistaa tiedon

Giellagas-instituutin saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin opiskelijoiden ainejärjestö Giekun puheenjohtaja Taija Hietanen vahvistaa OYY:n tiedot opiskelijoiden kokemasta rasismista.

Hänen mielestään tilanne on huolestuttava.

– Nämä OYY:n tiedotteeseen johtaneet tapahtumat alkoivat oikeastaan viime keväänä. Eräässä opiskelijatapahtumassa, missä meitä oli useita Giekun opiskelijoita paikalla, joukkoon tuli muitakin opiskelijoita. Yhtäkkiä yksi heistä sanoi meille, että saamelaiset tulisi ampua. Olimme tietenkin tosi järkyttyneitä siinä tilanteessa, emmekä osanneet vastata hänelle järkevästi. Sanoimme vain, että ei tuollainen ole ok eikä tuollaista voi sanoa edes vitsillä, mikä se hänen mielestään oli ilmeisesti sillä hetkellä, Hietanen muistelee.

– Tämä kyseinen ihminen on tämän tapahtuman jälkeenkin yrittänyt lähestyä joitakin giekulaisia eri tapahtumissa ja ihan tuolla yliopiston käytävillä ja yrittänyt provosoida sanoillaan jonkinlaista reaktiota, vaikka olemme toistuvasti sanoneet, että jättäisi meidät rauhaan.

"Yllättävää yliopistomaailmassa"

Taija Hietanen kertoo, että Gieku-yhdistys on ollut yllättynyt tilanteesta – etenkin koska kyse on yliopistomaailmasta. Heidän tietojensa mukaan heidän kokemuksensa ei kuitenkaan ole vain yksittäistapaus.

– Toisaalta Oulun yliopistossa on 16 000 opiskelijaa, että se on valitettavasti väistämätöntä, että siellä joukossa on myös rasistisia henkilöitä. Välillä olemme tuolla opiskelijaelämässä joutuneet välttelemään sellaisia tapahtumia, joissa tämä kyseinen henkilö tai hänen kaverinsa ovat olleet osallistumassa. Kyllähän se vähän harmittaa, että joutuu tällaisen yhden henkilön tai tällaisen ilmiön takia rajoittamaan omaa elämää eri tavalla kuin muut opiskelijat. En usko, että muilla opiskelijoilla on tällaista pelkoa tai tarvetta vältellä muita ihmisiä, Hietanen sanoo.

Asia on otettu käsittelyyn Oulun yliopiston ylioppilaskunnassa. OYY on kuullut Giekun edustajia ja myös toista osapuolta.

– He halusivat kuulla, että mitä on tapahtunut. Se tilanne oli heillekin ihan uudenlainen, että he eivät edes tienneet, että saamelaiset kohtaavat rasismia ylipäänsäkään. Eli mitään kaavaa tämän tilanteen selvittämiseksi ei oikein ole. Tilanne on vähän auki edelleen. OYY tapasi nyt tuon asian toisen osapuolen, mutta siiten siinä kävi niin, että nämä kertomukset poikkesivat toisistaan kuulemma huomattavasti, Hietanen sanoo.

"Jokaisella tulee olla opiskelurauha"

Ylioppilaskunnan puheenjohtaja Kati Hannila kertoo, että kyse ei ole vain yksittäistapauksesta.

OYY:n teettämän tasa-arvokyselyn mukaan myös muut etniset ryhmät kokevat syrjintää yliopistossa.

– Kysymys ei ole yksittäisestä tapauksesta eikä uudesta ilmiöstä Oulun yliopistossa. Syrjintää kokee valitettavan paljon ihmisiä. Me toivomme, että meidän ylioppilaskuntamme olisi yhtenäinen ja jokainen voisi taustastaan huolimatta kokea, että hänellä on opiskelurauha ja mahdollisuus osallistua opiskelijatapahtumiin yhdenvertaisesti, kertoo Hannila.

– Halusimme antaa tähän asiaan selvän lausunnon. Oulun yliopiston ylioppilaskunta ei hyväksy minkäänlaista rasismia tai syrjintää. Olemme aidosti huolissamme asiasta, sillä rasismista saa syntyä minkäänlaista ilmiötä. Me haluamme selvittää tämän, OYY:n puheenjohtaja Kati Hannila painottaa.

OYY vetoaa alkuperäiskansojen julistukseen

Oulun yliopiston ylioppilaskunta viittaa tiedotteessaan muun muassa alkuperäiskansaoikeuksien julistukseen.

– Kuten Suomen valtionkin hyväksymässä YK:n alkuperäiskansojen julistuksen 2. artiklassa todetaan: Alkuperäiskansat ja niihin kuuluvat yksilöt ovat vapaita ja yhdenvertaisia kaikkien muiden kansojen ja yksilöiden kanssa, ja niillä on oikeuksiaan käyttäessään oikeus olla vapaita kaikenlaisesta, erityisesti alkuperäiskansan taustaan tai identiteettiin perustuvasta syrjinnästä.

– Mielestämme tämän tulee koskea alkuperäiskansojen lisäksi myös muita etnisiä ryhmiä. Kaikilla opiskelijoilla tulee olla oikeus käydä myös opiskelijatapahtumissa ilman, että heidän etnistä identiteettiään kyseenalaistetaan, tai että heitä etnisen identiteettinsä vuoksi haukutaan tai uhkaillaan, OYY huomauttaa.

"Rasismilla on todellisia vaikutuksia"

Saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin opiskelijoiden ainejärjestön Giekun puheenjohtaja Taija Hietanen toivoo, että tällaisiin tilanteisiin reagoitaisiin nopeasti yliopistolla.

– Toivon, ettei kenenkään tarvitsisi kokea pelkoa ja tällaisia tilanteita. Me toivomme, että tällaisiin tapahtumiin reagoitaisiin ja suhtauduttaisiin vakavasti, ettei niitä vain pyyhittäisi maton alle. Pelkkä anteeksipyyntö ei aina ihan riitä, sanoo Hietanen.

– Me haluamme, että ihmiset ymmärtäisivät, että tällaisilla rasistisilla vitsailuilla ja nimittelyillä on sosiaalisia vaikutuksia ihmisten elämään. Rasismi on rasismia, vaikka sen tarjoilisi hopealautasella, sitä ei vain voi hyväksyä.

Suosittelemme sinulle