Ruotsalaista Alexander Ekmania revitään nyt joka puolelle. Suomen Kansallisbaletti sopi koreografin kanssa vierailusta jo pari vuotta sitten, mutta taiteilija ehti lopulta Helsinkiin vain päiväksi seuraamaan teoksensaEpisode 31harjoituksia.
– Olen nähnyt vain yhden läpimenon. Se meni melko hyvin, Ekman toteaa Kansallisbaletin lämpiössä viikko ennen ensi-iltaa.
Helsingissä teoksen on harjoituttanut Ekmanin assistentti Fernando Troya.
Ekmanin koreografiat leviävät maailmalla. Samaan aikaan hän tekee uusia teoksia.
– Minun täytyy päästää jossain määrin irti kontrollista, ja luottaa harjoituttajaan, koska olen valinnut tämän tien. En voi valitettavasti olla yhtä aikaa monessa paikassa, Ekman toteaa.
– Yritän antaa teoksesta tanssijoille niin paljon tietoa kuin mahdollista, Ekman sanoo.
Episode 31 on ruotsalaiskoreografin 31. teos. Se on poikkeuksellinen saavutus, sillä Ekman on vasta hieman yli 30-vuotias, ja Episode 31 valmistui jo vuonna 2011.
Ekman teki teoksen alun perin Juilliard Schoolin valmistuville tanssijoille New Yorkiin, mutta nyt se on Suomen Kansallisbaletin käsissä.
Saksassa kiinnostaa lehmä
Alexander Ekman on yksi tämän hetken kuumimmista koreografeista. Parhaillaan hän tekee uutta kokoillan teosta Dresdenin Semperoperiin. Tanssiteoksen nimi on Cow. Esittelyvideossa miehen ja naisen välinen duetto tanssitaan navetassa märehtivien lehmien silmien alla.
Saksassa Ekmania markkinoidaan Pohjoismaisen tanssimaailman kauhukakarana.
– Minua on ahdistanut. Olen panikoinut ja pelännyt, mutta luomistyö Dresdenissä on ollut myös hauskaa, Ekman hymyilee.
Suomen ensi-iltaan koreografi ei ehdi Saksan kiireiden vuoksi, vaikka yritystä on ollut.
– Suunnittelin jo yksityiskoneen vuokraamista, mutta se olisi maksanut 10 000 euroa.
Ekman on jatkuvasti liikkeellä. Koreografi on tehnyt hiljan teokset Uuteen-Seelantiin sekä Australiaan. Myös Euroopan baletti- ja tanssitalot ovat tulleet viime aikoina tutuiksi.
– On mahtavaa vierailla itselle uusissa oopperataloissa ja tavata uusia tanssijoita. Elän unelmaani, Ekman sanoo.
Ekmanin viihdyttävät teokset perustuvat usein nopeaan tempoon ja yllätyksellisyyteen. Koreografi toivoo, että tanssi avautuisi pikku hiljaa laajemmalle, nuorelle yleisölle.
– Minulle nopea tempo on olennaista. Moni tanssiesitys etenee verkalleen, joten voi hyvin olla, ettei yleisö halua enää sen jälkeen palata tanssin pariin.
Henkilökunta pelkäsi kuollakseen
Ekman pani toissa vuonna Oslon uuden oopperatalon koetukselle.
Hän teki taloon oman versionsa Joutsenlammesta. Sitä varten tanssijat opettelivat tanssimaan vedessä. Lavalle teetettiin valtava lammikko, johon ajettiin viisituhatta litraa vettä.
– Oslon oopperan tekninen henkilökunta pelkäsi kuollakseen, että tuhoan uuden oopperatalon, Ekman sanoo.
Teos oli Ekmanin näkemys maailman ensimmäisestä Joutsenlampi-baletista, josta tuli täydellinen fiasko Moskovan Bolshoi-teatterissa vuonna 1877.
Vasta kahdeksan vuotta myöhemmin tehty Marius Petipan ja Lev Ivanovin uusi versio nosti Joutsenlammen maailmanmaineeseen.
– Kun yleisö tuli Oslon oopperataloon ja näki veden peittämän näyttämön, se oli haltioissaan.
Ekmanin Joutsenlampi vaati melkoista riskinottokykyä Norjan Kansallisbaletilta ja uudelta oopperatalolta.
Tanssijat piti opettaa liikkumaan vedessä eikä kolareilta vältytty. Pian koko Norjan Kansallisbaletin tanssijakunta harjoitteli Joutsenlampea lätkävarusteissa kypärät päässä.
– Siitä tuli aivan erityinen prosessi. Eteen tuli kaiken aikaa uusia ongelmia, mutta jokainen sekunti kannatti, Ekman hymyilee.
Ekmanin Joutsenlampi hirvittää
Ruotsalaiskoreografin A Swan Lake herätti toissavuonna valtavasti huomiota. Siitä tehtiin dokumenttielokuva ja esitys televisioitiin ympäri maailmaa.
Dance Europe –lehti nosti teoksen vuoden parhaaksi ensi-illaksi koko maailmassa.
Yleisön pyynnöstä Ekmanin hitti palaa Oslon oopperaan toukokuussa, mutta liput on jo lähes loppuunmyyty.
Myös moni muu balettitalo on ilmaissut kiinnostuksensa teokseen, mutta toistaiseksi vain Oslo on uskaltanut esittää sitä.
– Se on mittava projekti, joka vaatii valtavasti suunnittelua. Se tulee vielä muuallekin, Ekman toteaa.
Tanssijoista teoksen elämä ei ainakaan jää kiinni.
– Kuka ei haluaisi tanssia vedessä, Ekman hymyilee.
EkmaninEpisode 31on yksi neljästä Kansallisbaletin nykytanssi-illan teoksesta. Muut koreografit ovat Carolyn Carlson, Jorma Uotinen sekä Demis Volpi. Ensi-ilta on 19. helmikuuta.