Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

A2 Turvattomuus-ilta: Ovatko turvapaikanhakijat uhka – romahtaako arvomaailmamme?

Kaduilla pelätään. Turvattomuuden tunnetta herättää erityisesti turvapaikanhakijoiden kasvava joukko. Kevään ensimmäinen A2-ilta kysyy, tarvitaanko katupartioita ja pitäisikö maahanmuuttopolitiikaamme muuttaa.

Katupartiolainen kantaa kylttiä, jossa vaaditaan järkeä maahanmuuttoon
Kuva: Yle
Elina Nieminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Niinisalossa asuva Sari Hassinen ei uskalla päästää tytärtään yksin ulos varsinkaan pimeään aikaan. Äiti saattaa tytön joka päivä kouluun, ja jos ei pääse iltapäivällä vastaan, järjestää jonkun toisen häntä hakemaan. Syynä on Niinisaloon joulukuussa avattu vastaanottokeskus.

– Kun lehdissä on ollut todella paljon kaikkea negatiivista näistä turvapaikanhakijoista, ihmisillä on pelko siitä, että omille lapsille sattuu jotain, hän sanoo.

– En itsekään lähde mihinkään ilman koiraa. Se on minulla aina turvana.

Valtaosa suomalaisista kokee elävänsä yhä turvattomammassa maailmassa. Tämä selviää Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan viime marraskuussa tekemästä kyselystä. Viime vuoteen verrattuna eniten on lisääntynyt huoli maahanmuuttajien määrän kasvusta ja Syyrian tilanteesta.

Valtioneuvoston tilaaman tuoreen raportin mukaan maahanmuuttoon liittyy rikollisuutta ja vakavia turvallisuusuhkia, joihin Suomi on varautunut huonosti.

– Viranomaisten yhteistyö on nyt tärkeää. Myös kansainväliseen yhteistyöhön on entistä suuremmat paineet, sanoo kansliapäällikkö Päivi Nerg sisäministeriöstä.

– En koe, että turvapaikanhakijat olisivat laajassa mitassa uhka kaduilla, mutta tunnistan uhkan, joka liittyy isoihin tapahtumiin.

Katupartiot – turhaa vai turvaa?

Kymmenissä kaupungeissa marssivat katupartiot kertovat turvaavansa toiminnallaan naisten koskemattomuutta. Monet kuitenkin kokevat katupartiot uhkaavammiksi kuin turvapaikanhakijat.

Yleensä partiointi vaikuttaa liioittelulta, mutta ihmisillä on kokoontumisoikeus. Katupartiolaiset ovat tavallisia suomalaisia ihmisiä.

Juri Nieminen

– Mun mielestä katupartiot on täysin turhia. Siinä vaiheessa, kun me tarvitaan vigilantteja kaduille, pyydän 50 prosentin alennusta henkilökohtaisiin veroihini. Siitähän mä maksan, että tässä maassa pidetään järjestystä yllä ammattilaisten toimesta, sanoo radiojuontaja Jone Nikula.

– Kyllä tässä nyt kantaväestö tekee parhaansa kantaakseen kortensa vastakkainasettelun kekoon. Se on suurempi ongelma kuin turvapaikanhakijat yksinään.

Asikkalan Vääksyssä katupartio on ollut tuttu näky vastaanottokeskuksen avaamisen jälkeen. Kunnanjohtaja Juri Niemisen mukaan poliisin resurssit ovat vähäiset ja poliisilla kestää liian kauan tulla paikalle, jos jotain tapahtuu.

– Yleensä partiointi vaikuttaa liioittelulta, mutta ihmisillä on kokoontumisoikeus. Katupartiolaiset ovat tavallisia suomalaisia ihmisiä, hän sanoo.

– En ole havainnut, että turvapaikanhakijat ovat uhka. Vaikka somessa ollaan huolissaan, ahdisteluja ei ole ollut.

Suomen suurin keskusteluohjelmaa saa uudet juontajat

Onko Suomi jakaantunut kahtia, poteroistaan huutaviin suvakkeihin ja turvapaikanhakijoita vastustaviin rasisteihin? Löytyykö sanasotaan enää tolkkua, jota tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja urheilusankari Teemu Selännekin peräänkuuluttavat?

Kevään ensimmäisessä A2-illassa keskiviikkona 2. maaliskuuta pohditaan, romahtaako yhteinen arvomaailmamme vai löytyykö suomalaisista voima selättää erimielisyydet ja löytää yhteiset ratkaisut vaikeassa tilanteessa.

Uusina juontajina aloittavat Annika Damström ja Markus Liimatainen. Molemmat ovat tuttuja A-studiosta ja muista Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmista. Tavoitteet ovat korkealla ja innostus suuri.

A2-illan juontajat Markus Liimatainen ja Annika Damström
Markus Liimatainen ja Annika Damström ovat A2-illan uudet juontajat Kuva: Kati Laukkanen / Yle

– Yhteisöllisellä television katselulla on erittäin suuri tilaus juuri nyt. Yhteiskunnassa kuohuvat monet suuret asiat. Me mahdollistamme Suomen suurimmassa keskusteluohjelmassa sen, että kaikkien ääni kuuluu, tiivistää Liimatainen.

Molemmat korostavat, että A2-ilta on katsottava suorana, koska tästä illasta puhutaan vielä. Jokainen ilta on oma iso tapahtumansa.

– Keskustelu on toivottavasti kiihkeää studiossa, sosiaalisessa mediassa, kuppiloissa ja kotisohvilla. Ajatusten vaihtoa kaikista eri näkökulmista, mutta ilman ylimielisyyttä ja toisia kunnioittaen, painottaa Damström.

Tämän kevään toinen A2-ilta nähdään maanantaina 18. huhtikuuta.

A2 Turvattomuus-ilta keskiviikkona 2.3. klo 21.30 Yle TV2:ssa. #a2ilta

Suosittelemme