Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kuningaspeli etsii johtajaa – tarjolla sheikki, prinssi ja Infantino

Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtajavaali on kahden kauppa, kirjoittaa Sampo Vaarakallio.

Gianni Infantino
Gianni Infantino on vahvoilla Fifan johtoon. Kuva: AFP / Lehtikuva
Sampo Vaarakallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Korruptioskandaaleissa rypenyt kansainvälinen jalkapalloliitto, Fifa, valitsee uuden puheenjohtajan ensi perjantaina. Ehdokkaita on viisi, mutta valinta on kahden kauppa. Uusiutumisleikkiin Fifan vie joko bahrainilainen Sheikh Salman tai sveitsiläinen Gianni Infantino. Prinssi Ali Husseinille jää kuninkaantekijän rooli.

Ensi perjantain puheenjohtajavalinta on Fifalle käänteentekevä. Järjestö on 112-vuotisen historiansa pahimmassa kriisissä.

Uuden puheenjohtajan vaikein urakka on Sepp Blatterin liian pitkäksi venähtäneen valtakauden epämääräisten käytäntöjen purku. Siihen hän tarvitsee mahdollisimman laajan kannatuksen ja koko jalkapalloilevan maailman hyväksynnän.

Fifa kasvoi Blatterin aikana jättimäiseksi rahantekokoneeksi. Tv-sopimukset ja mediasirkus jalkapallon MM-kisojen ympärillä aiheuttivat vauhtisokeuden, jossa itse jalkapallo pääsi luiskahtamaan sivuosaan.

Fifa näyttäytyy julkisuudessa järjestönä, jonka MM-kisaisännän valintaprosessissa on lahjonta merkittävässä osassa. 

Nyt on ryhtiliikkeen aika. Korruptio leima on hinkattava Fifan kyljestä pois, päätöksenteko ja rahavirrat on saatava avoimemmaksi ja ihmisten luottamus on saatava takaisin.

Nauru painaa saman kuin Saksa

Ehdolla on viisi miestä, joista kahdella on parhaat mahdollisuudet tulla valituksi. Arvio on, että valituksi tulee joko Bahrainin kuningassukuun kuuluva Sheikh Salman Bin Ebrahim al Khalifa tai Uefan sveitsiläis-italialainen pääsihteeri Gianni Infantino.

Kolme muuta ehdokasta ovat Jordanian prinssi Ali Hussein, ranskalainen Jerome Champagne ja Tokyo Sexwale Etelä-Afrikasta.

Valinnan tekevät Fifan 209 jäsenmaata. Jokaisella maalla on yksi ääni, joten Naurun ääni painaa yhtä paljon kuin Saksankin ääni. 

Jotta tulisi valituksi jo vaalin ensimmäisellä kierroksella, pitää ehdokkaan saada kaksi kolmasosaa äänistä. Toisella kierroksella riittää yli puolet äänistä.

Kompastuuko Sheikh Salman menneeseen?

Arvioiden mukaan bahrainilaiselle Sheikh Salmanilla on tällä hetkellä eniten kannatusta. Hänen takanaan on tiettävästi 80-90 maata Aasiasta ja Afrikasta.

Hän on kohdistanut kampanjansa juuri näille mantereille. Olennaista hänen kannaltaan on se, miten viime puheenjohtajavaalissa toiselle kierrokselle saakka yltäneen Jordanian prinssi Ali Husseinin kannattajat lopulta tekevät.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat ottaneet kansainvälisen jalkapallon suurennuslasin alle Qatarin kisapaikkojen kyseenalaisten rakennusprojektien vuoksi. Valvova silmä on ulottunut myös Bahrainiin ja vuoden 2011 mellakoihin siellä.

Demokratiamielenosoituksiin osallistui myös muutamia jalkapalloilijoita, jotka pidätettiin ja heitä kidutettiin vankeudessa. Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Sheikh Salmanin olleen mukana mielenosoitusten kukistamisessa.

Sheikh Salman kiistää osallisuutensa, mutta epäilyksen varjo on yllä. Lisäksi juuri prinssi Ali on pitänyt asiaa esillä.  Siitä voinee päätellä jotain hänen käyttäytymisestään siinä vaiheessa, jos oma tie katkeaa puheenjohtajavaalin ensimmäisellä kierroksella.

Prinssi Alilla on plakkarissaan noin 30 maan tuki. Koska kukaan ei saane kahta kolmasosaa heti ensimmäisellä kierroksella, niin prinssille on tarjolla kuninkaantekijän rooli.

Infantino – höveli sveitsiläinen

Uefan sveitsiläis-italialainen pääsihteeri Gianni Infantino nousi Euroopan ehdokkaaksi sen jälkeen kun Michel Platinin kuningastie katkesi palkkioepäselvyyksiin Sepp Blatterin kanssa.

Hän on kampanjoinut hyvin selkeällä teemalla: jalkapallon MM-kisat tulee jakaa vaikka kymmenen maan järjestettäviksi. Lisäksi mittelöihin pitäisi kelpuuttaa 40 maata.

Koska MM-kisojen ja suuruusharhaisten johtajien välillä näyttää olevan yhteys, niin Infantinon ajatus kisojen pilkkomisesta saattaa saada monessa maassa vastakaikua.

Olennaista on lähipäivinä sekin, millaisia signaaleja jalkapalloa sponsoroiva liike-elämä antaa. Adidas, Coca Cola ja muut suuryritykset olivat keskeisessä osassa Sepp Blatterin painostamisessa eroamaan ja Fifan ojentamisessa eettisempien käytäntöjen tielle.

Muistettava on vielä se, että Sveitsin viranomaisten ja FBI:n Fifa-tutkimukset ovat edelleen kesken. Viime toukokuussa nämä tahot yllättivät ja hakivat näytöstyyliin Zürichin loistohotellin suojista korruptioepäilyjä.

Voisiko niin käydä tälläkin kertaa? Sitä varmaan miettii ainakin muutama kokoukseen osallistuva jalkapallopäättäjä.

Suosittelemme