Hyppää sisältöön

Analyysi: Aasialaisvalmistajat hyökkäsivät Applen kimppuun Barcelonassa

Suuret aasialaiset laitevalmistajat Huawei, LG, Samsung heittivät haasteen tietotekniikkajätti Applelle sunnuntai-iltana. Yhtiöt julkistivat Barcelonan mobiilimessujen aattona laitteita, jotka kaikki haastavat amerikkalaiskilpailijan tuotteet sen kotikentällään, kirjoittaa taloustoimittaja Hannu Tikkala.

Hannu Tikkala
Hannu Tikkala Kuva: Derrick Frilund / Yle
Hannu Tikkala

**Aasialaiset **laitevalmistajat heittivät eilen Barcelonan maailman suurimmilla mobiilimessuilla haasteen tietotekniikkajätti Applelle.

LG ja Samsung julkistivat uudet älypuhelimensa ja Huawei puolestaan ilmoitti uudesta tabletistaan, johon saa yhdistettyä näppäimistön.

Yhteistä näille kaikille on se, että ne tulevat samoille markkinoille Applen tuotteiden kanssa. LG:n ja Samsungin älypuhelimet pyrkivät horjuttamaan Applen iPhonejen asemaa ja Huawein tietokone haastaa amerikkalaisyhtiön läppärit.

Kysymys kuuluukin, miten Apple kestää haasteen?

**Aasialaisvalmistajien **haaste tulee Applelle vaikeaan aikaan. Tutkimuslaitos Gartner julkaisi viime viikolla lukuja, joiden mukaan Applen älypuhelimien myynti laski viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Hurjien kasvun vuosien jälkeen tämä oli ensimmäinen kerta, kun myynnin kasvuluvut hälyttivät punaisella yrityksen historiassa.

Tilannetta ei helpottanut se, että samaan aikaan muiden valmistajien älypuhelimien myyntimäärät kasvoivat.

Myynnin lasku osoittaa, että kasvun rajat alkavat Applen puhelimilla tulla vastaan. Yhtiö on lanseerannut tuotteensa lähes kaikilla niillä markkinoilla, joissa kuluttajilla on tarpeeksi rahaa kalliin älypuhelimen ostamiseen.

Androidin kasvua puolestaan selittää tilanne kehittyvillä markkinoilla, joissa sen halvat puhelimet ovat menneet kaupaksi. Eikä se ole ihme.

Esimerkiksi elektroniikkavalmistaja Ringin Bells ilmoitti viime viikolla, että se tuo Intian markkinoille Android-älypuhelimensa, joka maksaa alle neljä euroa.

Kuluttajat kehittyvillä markkinoilla vaihtavatkin tavallisia kännyköitään älypuhelimiin.

Maailmalla on nähty myös toisenlaista liikettä. Keskihintaisten älypuhelimien omistajat eivät enää automaattisesti osta vanhojen kännyköiden tilalle entistä kalliimpia tuotteita.

Apple kärsii kehityksestä, sillä yhtiö on takonut katteita hintavilla puhelimillaan. Nyt yhtiön tilanne on entistä vakavampi, kun aasialaiset valmistajat kiristävät kilpailua korkean hintaluokan laitteissa.

Ainakin kansainvälisissä teknologialehdissä aasialaisvalmistajien tuotejulkistukset saivat osakseen myönteistä palautetta.

Älypuhelinmarkkinat ovat olleet jo tovin odotuksen tilassa. Applen tuotteilta on odotettu suuria harppauksia, eikä huutoon ole aina vastattu. Kuluttajan on ollut viime aikoina vaikea perustella kalliin puhelimen tai tietokoneen ostoa itselleen.

Nyt muilla valmistajilla on pelin paikka ja aasialaiset valmistajat ovat haistaneet tämän. Ne haluavat nyt luoda pelin säännöt uudelleen, kuten Apple teki hieman alle kymmenen vuotta sitten.

Siihen kysymykseen, onnistuvatko ne tässä, on vaikeampi vastata. Ainakin Applelle voi ennustaa entistä tuskallisempaa taivallusta.

Suosittelemme sinulle