Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Suomessa on tehty ensimmäinen kasvojensiirto Pohjoismaissa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä toteutettiin alkuvuodesta Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojen kudosten siirto.

Havainnekuvia HUS:ssa tehdystä kasvojen siirteestä ennen ja jälkeen leikkauksen. Kuva ei esitä potilasta, vaan on piirtäjän näkemys asiasta.
Havainnekuvia HUS:ssa tehdystä kasvojen siirteestä ennen ja jälkeen leikkauksen. Kuva ei esitä potilasta, vaan on piirtäjän näkemys asiasta. Kuva: HUS / Heidi Kuivaniemi-Smith, Lydia Carline
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa on tehty ensimmäinen kasvojensiirto Pohjoismaissa. Operaatio tehtiin alkuvuonna Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Kasvojensiirrossa potilaan kasvojen kudos korvataan luovuttajalta saadulla kudoksella. Maailmalla tyypillisiä kasvojensiirron tarvitsevia potilaita ovat olleet ampumavamma- ja palovammapotilaat.

Vaativa operaatio on maailmalla vielä harvinainen. Suomessa tehty kasvojensiirto on järjestyksessään 35. koko maailmassa.

Vielä ei ole selvää, oliko kyseessä osittainen siirto vai niin kutsuttu kokokasvosiirto. HUS kertoo aiheesta lisää tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Suosittelemme sinulle