Hyppää sisältöön

Anna-Maja Henriksson: Nuoret ruotsinkieliset juristit joutumassa eriarvoiseen asemaan

Käräjäoikeusuudistus vaikuttaa useisiin kaksikielisiin käräjäoikeuksiin. RKP:n kansanedustaja Anna-Maja Henriksson on huolissaan muun muassa nuorista ruotsinkielisistä juristeista. Hänen mukaansa Suomessa ollaan nyt laajemmassakin mittakaavassa murentamassa vahvaa kaksikielisyyttä.

Kuva: Kalle Niskala / Yle
Kreeta-Maria Kivioja

RKP:n kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pelkää, että käräjäoikeusuudistus aiheuttaa pulaa ruotsinkielisistä tuomareista ja kansliahenkilökunnasta. Pohjanmaan käräjäoikeuden pääkieli on muuttumassa vuoden 2018 jälkeen ruotsista suomeen. Tähän asti se on ollut Manner-Suomen ainoa pääkieleltään ruotsinkielinen käräjäoikeus.

Henrikssonin mukaan täydellinen suomen kielen vaatimus heikentää valmistuvien juristien harjoittelumahdollisuuksia.

– Yksi huoleni on se, että tulevaisuudessa tuomariksi auskultoivilta ruotsinkielisiltä juristeilta vaaditaan täydellistä sekä ruotsin että suomen kielen taitoa. Se asettaa ruotsinkieliset nuoret juristit eriarvoiseen asemaan suomenkielisiin verrattuna. Pitäisi miettiä uutta mallia, jotta tässä ei synny sellaista loukkua, jonka vuoksi emme saa riittävästi ruotsinkielisiä tuomareita tulevaisuudessa.

RKP haluaa muutoksia kielivaatimuksiin.

– Esimerkiksi kansliahenkilökunnan osalta katsottaisiin, että tietyiltä henkilöiltä vaadittaisiin ruotsin kielen täydellistä taitamista. Lisäksi notaareilta voitaisiin joiltakin osin hyväksyä vain hyvät taidot suomen kielessä. Nämä ovat sellaisia konkreettisia toimenpiteitä, jotka voisivat tulla kyseeseen, Henriksson sanoo.

"Vahvaa kaksikielisyyttä murennetaan"

Pohjanmaan käräjäoikeuden johtava laamanni Daniel Allén on kehunut uudistusta. Hän on todennut sen vahvistavan Vaasan asemaa suomalaisessa oikeusjärjestelmässä sekä helpottavan rekrytointeja.

Henriksson on uudistuksesta eri mieltä. Hänen mukaansa edellisestä käräjäoikeusuudistuksesta on kulunut liian vähän aikaa.

– Tämä on ollut pitkään Allénin unelma ja vahvistaa hänen omaa positiotaan. Toivon, että hän tekee kaikkensa, jotta tässä päästään hyvään lopputulokseen, jossa meillä on vahva kaksikielinen käräjäoikeus myös hänen eläköitymisensä jälkeen.

Käräjäoikeusuudistus vaikuttaa useisiin kaksikielisiin käräjäoikeuksiin: Kokkolan, Porvoon ja Raaseporin käräjäoikeudet aiotaan lakkauttaa. Karsittujen istuntopaikkojen joukossa puolestaan ovat Kemiönsaari, Pietarsaari ja Kristiinankaupunki.

– Jos katsoo esimerkiksi tätä käräjäoikeusuudistusta laajemmassa mittakaavassa, niin kyllähän tässä jonkinlaista kielipolitiikkaa tehdään. Lisäksi tiedämme, että tulossa on hallituksen kielikokeiluja, joissa ruotsin kieli tehdään vapaaehtoiseksi. Sekin tietysti antaa osviitta siihen, että ollaan murentamassa vahvaa kaksikielisyyttä, jota tässä maassa on ollut pitkään.

Suosittelemme sinulle