Hyppää sisältöön

Mitä muovia voi viedä kierrätykseen? Mitä muoviroskasta tehdään? Miksi margariinirasia kannattaa kierrättää?

Kun kuluttaja vie muoviroskansa johonkin Suomen kierrätyspisteistä, muovi viedään Ekokemin kierrätyslaitokselle Riihimäelle jatkojalostettavaksi. Siellä muovi lajitellaan, pestään, sulatetaan ja siitä tehdään muoviraetta. Margariinirasian tie kierrätyslaitoksella uuden muovituotteen raaka-aineeksi vie vain reilun puoli tuntia.

Kaikki kuvassa näkyvät muoviroskat kuuluvat kierrätykseen. Kuva: Jenni Frilander / Yle
Jenni Frilander

Miksi muovia ylipäänsä kannattaa kierrättää?

Mitä enemmän jo käytössä olevaa muovia kierrätetään, sitä vähemmän maaperästä tarvitsee porata öljyä. Ekokem, johon muoviroskat päätyvät jalostettaviksi, on vuosien ajan kehittänyt konseptia, jolla muovin kierrätyksestä pitäisi saada kannattavaa. Kierrätetty muoviroska on myös aina pois kuormittamasta kasvavia kaatopaikkoja.

Eikö vie paljon energiaa, kun muovi pestään ja kuivatetaan?

Muovit ohjataan takaisin muoviteollisuuteen raaka-aineeksi, korvaamaan öljystä raaka-ainetta. Muovin kierrättäminen vie vain noin 15 prosenttia siitä energiasta, mitä muovin raaka-aineen valmistaminen maaperästä poratusta öljystä vaatii.

Mitä muovia voi laittaa kierrätykseen? Pystytäänkö kaikki muovit kierrättämään?

Muovinkierrätykseen voi viedä käytännössä kaiken elintarvikepakkauksina toimineen muovin. Tällaisia ovat esimerkiksi jugurtti- ja viilipurkit, margariinirasiat, muoviset leipäpussit sekä leikkele- ja juustopakkaukset.

Keräykseen voi laittaa myös muoviset pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit sekä muovikassit ja -kääreet. Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa ja panna keräysastiaan erikseen. Ne ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus.

PVC-muovia ei saa laittaa keräykseen. PVC:tä ovat muun muassa erilaiset pressut ja cd-levyjen kannet. PVC:n tunnistaa pakkauksissa olevan kolmiomerkin sisällä on numero 3.

Nämä pakkaukset soveltuvat kierrätettäviksi. Sen tietää kolmionmerkin sisällä olevasta numerosta. PVC:ssä merkin sisällä on numeron 3, jolloin sitä ei saa laittaa muovin kierrätykseen, vaan sekajätteeseen. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Mihin kierrätetty muoviroska päätyy?

Riihimäellä käynnistyy kesän aikana Ekokemin nyt rakennusvaiheessa oleva muovinkierrätyslaitos. Se on pohjoismaiden ensimmäinen muovijalostamo. Sinne viedään kaikki Suomesta kuluttajilta kerätty kierrätysmuovi.

Miten muovi muuttuu uudeksi tuotteeksi?

Kun margariinirasia saapuu Riihimäelle, se kipataan yhdessä muiden muoviroskien kanssa hihnalle, jossa infrapunasensorit lajittelevat eri muovilaadut erilleen toisistaan. Nopeat tekoälyt kertovat, että rasia on polypropeeniä ja siirtävät sen muun polypropeenin kanssa samaan paikkaan. Samoin lajitellaan muut muovilaadut.

Miten puhtaiksi muovijätteet täytyy pestä jo kotona?

Kesällä valmistuvalla muovijalostamolla pystytään ottamaan vastaan hieman likaisiakin muoveja. Kierrätysketjua ajatellen esimerkiksi marinadissa lilluvia lihapakkauksia on järkevää puhdistaa sen verran, ettei roskakatoksissa ala kasvaa valtavia homekasvustoja.

Paljon vettä ja tiskiainetta kuluttavaa pesua ei suositella. Silloin kierrätykseen menee liikaa energiaa. Käsin tiskatessa esimerkiksi viimeisellä pesuvedellä on hyvä huuhtaista rasiat tai laittaa tiskikoneeseen jos mukaan mahtuu.

Mitä muovista sitten tehdään?

Jo nyt ruokakauppojen kassoilla myytävistä muovikasseista iso osa on valmistettu kierrätysmuovista. Muovipusseiksi ja erilaisiksi muiksi kalvomaisiksi tuotteiksi kierrätysmuovista päätyy valtaosa jatkossakin.

Kierrätysmuovista tehdään myös paljon erilaisia putkia. Sitä voidaan käyttää myös moniiin asioihin, joihin on yleensä käytetty puuta, kuten pylväisiin ja aitoihin, liikenne-esteisiin tai mihin tahansa rakentamiseen, jossa tarvitaan hyvää kosteudensietoa. Maailmalla muovista on rakennettu jopa siltoja.

Suosittelemme sinulle