Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Leif Segerstam kirjoitti sinfonian syöpähoitolaitteelle: "Sävelsin, kun minut pelastettiin kuolemalta"

Säveltäjä Leif Segerstam teki kokonaisen sinfonian Kuopion yliopistollisen sairaalan syöpähoitolaitteelle. Hän sairasti syöpää pari vuotta sitten ja haluaa nyt antaa tukensa muille syöpäpotilaille.

Leif Segerstam soittaa pianoa.
Leif Segerstam esitti palasia sinfoniasta KYSin uuden Sädesairaalan avajaisissa Kuopiossa. Hän kutsui itse tapahtumaa kantasoluesitykseksi. Kuva: Kaisu Lötjönen / Yle
Kaisu Lötjönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopion yliopistollisen sairaalan uusi syöpäosasto, Sädesairaala, avattiin maanantaina arvokkaasti. Kapellimestari ja säveltäjä Leif Segerstam esitti tilaisuudessa otteita säveltämästään sinfoniasta yhdessä kaupunginorkesterin kanssa. Segerstam on säveltänyt kokonaisen sinfonian KYSin syöpäosastolle sekä ennen kaikkea sen CyberKnife-hoitolaitteelle. Laite paransi säveltäjän kaksi vuotta sitten.

– Sävelsin teoksen sinä kesänä, kun minut pelastettiin kuolemalta. Sinfonia kertoo siitä, mitä ihmiselle tapahtuu, kun syöpä iskee. Ensin sitä pelästyy hirveästi ja luulee kuolevansa. Sitten kiva, lohikäärmeen näköinen laite pelastaa ja antaa lisäaikaa, Segerstam kertoo.

Syöpä synnytti 14 sinfoniaa

Segerstam sairastui eturauhassyöpään kesällä 2014. Syövälle annettiin tuolloin arvosanaksi 6, joka tarkoitti, että mahdollisuuksia vielä oli. Segerstam kävi useita kertoja hoidossa KYSin syöpäosastolla ja lopulta syöpä väistyi. Nyt syöpää vastaan käyty taistelu kuuluu taiteilijan sinfoniassa "Trusting cyberknifes knowing and seeing".

Sävellys muistuttaa elämän partituuria, kun on tajunnut, että on olemassa mörkö nimeltä syöpä.

Leif Segerstam

– Siinä voi kuulla surrealismia ja unimaailmaa. Sellaista unimaailmaa, joka oli olemassa, kun ajoin Suonenjoelta Kuopioon sädehoitoihin. Sävellys muistuttaa elämän partituuria sen jälkeen, kun on tajunnut, että on olemassa mörkö nimeltä syöpä. Ruotsiksi sävellyksen nimi kan och ser, mikä viittaa myös syöpään.

Sinfoniassa voi kuulla paitsi alkujärkytyksen ja vihan, myös hiljaisemman suvantovaihteen. Loppua kohden sävellys muuttuu surumarssiksi. Segerstam kertoo säveltäneensä syöpähoitojen aikaan peräti 14 sinfoniaa.

– Silloin luulin, että kuolen. Päätin, että kirjoitan varmuuden vuoksi paljon sinfonioita, niin jää jotain jäljellekin. Siitä on nyt kaksi vuotta ja kyllä niitä on tullut lisää, hän nauraa.

"Lahja sairaalalle ja ihmiskunnalle"

Segerstam muistuttaa, että musiikkia kuunnellessa ei pitäisi miettiä musiikkia, joka soi, vaan sitä, miksi se soi.

– Se ei ole säveleitä ja värähtelyä, vaan sitä, miksi ne sävelet soivat niin kuin ne soivat. Tarkoituksena on antaa aukinaisen sielun värittää ääniä ja näistä tulee sitten suoraan elämyksiä.

Laite, jolle Segerstam on kirjoittanut sinfonian, on vielä harvinaisuus Suomessa. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa sijaitsevat koko Pohjoismaiden ainoat CyberKnife-laitteet. Laite eroaa perinteisistä sädehoitolaitteista siten, että hoitosäde voidaan kohdistaa potilaaseen hyvin erilaisista kulmista niin, että sädeherkät elimet ja kudokset saadaan väistettyä.

– Kävin yhteensä viisi kertaa hoidoissa. Cyberknife poltti kaiken pahan pois ja meistä tuli hoitajien kanssa tosi hyvä tiimi. Parannuin 100-prosenttisesti, säveltäjä hymyilee.

Hän sanoo haluavansa lahjoittaa sinfoniallaan motivaation muille syöpää vastaan taisteleville.

– Se on lahja Kuopion sairaalalle ja ihmiskunnalle, että jaksamme taistella sitä mörköä vastaan. Täytyy mennä vielä halaamaan sitä laitetta, joka pelasti minut.

Suosittelemme sinulle