Hyppää sisältöön

Professori: Aurinko ja tuuli ohittavat hiilen, maakaasun ja ydinvoiman 20 vuodessa

Aalto-yliopiston professori Raimo Lovio toivoo, että Suomessa uusiutuvat energialähteet ohittavat uusiutumattomat sähköntuotannossa jo vuonna 2017.

Raimo Lovio.
Professori Raimo Lovio selvittää aurinkoenergian tulevaisuutta ja sitä, miten Suomi on pääsemässä kiinni kasvavaan bisnekseen.
Elina Jämsen

– Aurinkoenergiaa on kahta muotoa, aurinkolämpöä ja aurinkosähköä, kertoo professori Raimo Lovio Aalto-yliopistosta Ylen aamu-tv:ssä. 

– Aurinkolämpöä on tällä hetkellä on enemmän, vaikka siitä puhutaan vähemmän kuin aurinkosähköstä. 

Aurinkosähköllä tuotetaan vain prosentti maailman sähköstä tällä hetkelllä. Lovion mukaan aurinkoenergia ohittaa jo pian ydinvoimalla tuotetun sähkön.

– Se on aika lähitulevaisuudessa. Olennaista ilmastonmuutoksen torjunnassa on se, että me siirrymme fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energianlähteisiin. Fossiilisia polttoaineita käytetään tosi paljon. Hiiltä, maakaasua, jopa öljyä käytetään sähköntuotannossa ja ne on tarkoitus korvauta uusiutuvalla energialla, eli tuulella ja auringolla.

Fossiilisten polttoaineiden osuus sähköntuotannosta on nyt globaalisti iso. Lovion arvion mukaan tuuli- ja aurinkoenergian osuus kasvaa 30–40 prosenttiin 20–30 vuodessa. Aurinkoenergian kasvu on suurinta tällä hetkellä Kiinassa.

– Kapasiteetin puolesta Kiina ohitti juuri Saksan. Sitten on Japani, Yhdysvallat.

– Nopeasti kasvavia ovat Intia, Chile, Marokko, Jordania, Etelä-Australia ja Etelä-Afrikka, Lovio luettelee.

Lovio: Suomessa uusiutuva voi ohittaa fossiiliset jo 2017

Aurinkovoiman yleistymistä selittää se, että aurinkoa on lähes joka paikassa, kun monia muita uusiutuvia energianlähteitä ei ole.

– Puuta on Suomessa paljon, mutta ei paljon muualla maailmassa. Myöskään vesivoimaa ei ole kaikkialla, mutta aurinkoa on ja sen takia siinä on suuri potentiaali.

Tällä haavaa Suomessa tuotetaan professori Raimo Lovion mukaan 10 megawattia aurinkosähköä. Hän ennustaa markkinoiden kaksinkertaistuvan tänä ja seuraavana vuonna. Suomessa on paljon muutakin uusiutuvaa energiaa.

– Aurinkovoima, biokaasu ja lämpöpumput ovat nyt Suomessa yleistymässä. Uusiutuva energia ohittaa toivottavasti fossiilisen energian silloin, kun Suomi täyttää sata vuotta eli vuonna 2017.

Ruotsissa tuotetaan tällä hetkellä 100 megawattia sähköstä aurinkoenergialla, Tanskassa 700, Englannissa 8 000, Saksassa 40 000, Intiassa 43 000 megawattia. Intiassa aurinkoenergiaa lisätään 2 000 megawattia vuosittain.

Jättivoimaloita rakennetaan valtavasti. Marokkoon tulee jättivoimala, joka vastaa tuotannoltaan suomalaista ydinvoimalaa. Näin suuria aurinkovoimaloita rakennetaan Lovion mukaan maihin, joissa aurinkosähköä tuotetaan verkkoon.

– Monessa maassa se on jo niin kannattavaa, ettei muita vaihtoehtoja juuri harkita. Mutta meidän on lopulta pakko siirtyä fossiilisista polttoaineista uusiutuviin ilmastonmuutoksen takia. Hinta ei sitä lopultakaan ratkaise, vaan se on ihan pakko, sanoo Lovio.

Suosittelemme sinulle