Hyppää sisältöön

Luonnonsuojeluliitto: Susijahti meni pahasti pieleen

Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntijan mukaan susien metsästys meni pahasti pieleen, kun kolmannes susikannasta on viimeisen puolen vuoden aikana hävinnyt. Kannanhoidollisen sudenmetsästyksen aikana kaadettiin tammi-helmikuussa 43 sutta. Yhteensä susia on kuitenkin kuollut viime elokuusta lähtien jo 75.

Susia Ähtärin eläinpuistossa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kaksivuotisen kannahoidollisen sudenmetsästyksen toinen vuosi sujui metsästäjien mukaan paremmin kuin ensimmäinen. Tuolloin metsästys estyi monin paikoin valitusten takia, jotka myöhemmin todettiin pääosin perusteettomiksi. Susia ammuttiin tuolloin 17.

Tämänvuotinen jahti sen sijaan meni pieleen Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaron mukaan sen takia, että lupamäärä oli ylimitoitettu eikä siinä otettu huomioon, että susia kuolee muutenkin.

Viime elokuusta tähän päivään mennessä susia on kuollut 75 tai luonnonsuojeluliiton mukaan 76. Virallisen metsästyksen aikana niitä ammuttiin 43. Poronhoitoalueella susia on tapettu 10 ja sen ulkopuolella vahinkoperustein kaksi. Poliisin määräyksellä susia on lopetettu 13 ja muutoin kuolleita, esimerkiksi kolareissa, on seitsemän.

Luonnonvarakeskuksen arviot susikannasta vaihtelevat 225–250 yksilön välillä. Laumoja on arvioitu olevan 34–38.

Pieneneekö kanta nyt?

Suurpetoasiantuntija Riku Lumiaron mukaan susikantaa uhkaa nyt taantuminen, sillä 75 kuolleen suden päälle pitää laskea myös tilastoimaton salametsästys, jota kannanhoidollisella metsästyksellä juuri haluttiin rajoittaa.

– Se ei mennyt ihan niin kuin piti. Me olisimme toivoneet, että susijahti olisi ollut maltillista ja hyvien tapojen mukaista, mutta jos kolmasosa susikannasta ammutaan, niin se ei kyllä ole hyvä juttu, sanoo Lumiaro.

Lumiaron mukaan metsästäjät ovat tahallaan ampuneet alfayksilöitä ja hajottaneet susilaumat.

Se ei mennyt ihan niin kuin piti.

Riku Lumiaro, suurpetoasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto

– Tästä on ihan selkeää näyttöä jo ja silloin tällaiset alle vuoden ikäiset pennut tulee asutusten läheisyyteen etsimään ruokaa pihoilla. Silloinhan ne on tietysti näitä häirikkösusia, joiden poistoa me ollaan aina kannatettu, Lumiaro kertoo.

Susien metsästyksessä on käytetty myös ajavia koiria, jotka ovat saaneet susilaumat hajoamaan. Riku Lumiaron mukaan päädytään samaan tilanteeseen kuin kymmenen vuotta sitten, kun susikanta romahti salametsästyksen takia, nyt virallinen metsästys saa aikaan saman.

– Kiintiöstä olisi pitänyt vähentää myös muu kuolleisuus, jotta kanta säilyisi. Oikea lupamäärä olisi ollut 30 sutta, Lumiaro täsmentää.

Nyt on Lumiaron mukaan kuunneltu vain metsästäjien ääntä.

Uusi kanta-arvio tulossa

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Ilpo Kojola ei tässä vaiheessa halua arvioida susikannan kestävyyttä. Uusi kanta-arvio on parhaillaan valmisteilla ja se julkistetaan lähiviikkoina. Kojola muistuttaa, että Venäjällä on lopetettu suden tapporahan maksaminen. Tämä saattaa lisätä susien liikkumista itärajan yli Suomen puolelle.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi sanoo, että ministeriössä ollaan tyytyväisiä metsästyksen sujumiseen ja sen vaikutuksiin otetaan kantaa, kun saadaan lopulliset tiedot siitä, millaisia eläimiä ammuttiin. Kannanhoidollisen metsästyksen jatkumisesta päätetään myöhemmin. Susien suuri kokonaiskuolleisuus on ministeriön tiedossa.

– Se on aika paljon, mutta kyllähän se kantakin oli aiempiin vuosiin nähden merkittävästi suurempi, sanoo Sami Niemi.

Suomen riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen sanoo keskuksen jo hylänneen yhden sudenkaatolupapyynnön äskettäin, koska susia on kuollut niin paljon.

– Nyt sitten kun tuo kanta-arvio tarkentuu se sitten myös varmistaa sitä missä mahdollisesti meidän toimivallan rajat menee, mutta joka tapauksessa on selvää, että kokonaiskuolleisuus huomioon ottaen niin meidän osalta eli Suomen riistakeskuksen osalta niin harkinta on äärimmäisen tarkkaa.

Suosittelemme sinulle