Hyppää sisältöön

Liima-yhtyeessä kohtaavat suomalainen huippurumpali ja Tanskan viileät indie-rokkarit

Pohjoismaiden suurin musiikkialan konferenssi- ja showcase-festivaali by:Larm järjestetään maaliskuun alussa Oslossa. Tapahtuma esittelee tuoreinta pohjoismaista musiikkia ja tuo yhteen musiikkikentän tekijöitä myös muualta maailmasta. Suomalaisyhtyeistä tapahtumassa esiintyvät Teksti-TV 666, K-X-P ja suomalais-tanskalainen Liima.

liima bändi.
Kuva: Thomas Maximilian Jauk
Jussi Mankkinen

Toissa vuonna perustettu Liima on tanskalaisen indie-rock-yhtye Efterklangin ja suomalaisperkussionisti Tatu Rönkön yhteentörmäys.

– Efterklang lopetti keikkailun keväällä 2014, ja olin sitä ennen soittanut yhtyeessä rumpuja parin vuoden ajan. Samoihin aikoihin Pekka Kuusisto kutsui Efterklangin ja minut Meidän Festivaalille tekemään jotakin uutta puhtaalta pöydältä. Musiikin luominen kollektiivisesti tuntui luontevalta ja lopputulos tyydytti sekä meitä että yleisöä, Tatu Rönkkö muistelee.

– Meille kaikille neljälle jäi tunne, että näin vahvaa musiikillista sidettä on pakko jatkaa ja viedä eteenpäin uuden bändin muodossa.

Kraftwerkista Kanye Westiin

Liima hakee inspiraatiota muun muassa Kanye Westistä, digitaalisesta cumbia-musiikista, Can-yhtyeestä, Kraftwerkista ja Talk Talkista. Rönkön mukaan Liima on looginen jatkumo hänen musiikilliselle uralleen. Fuusiojazzia ja avantgardeakin tehnyt Rönkkö tunnetaan ahkerana ja monipuolisena muusikkona, joka pari vuotta sitten vaikutti samanaikaisesti ainakin 15 eri yhtyeessä.

– Olen aina kuunnellut ja soittanut musiikkia, joka tuntuu minussa joltakin. Se voi olla smetanaisinta poppia tai likaisinta noisea. Liimassa kokeellisen elektron ja tanssittavan pop-musiikin tiet risteytyvät luontevasti. Tunnen, että voin ilmaista itseäni bändissä juuri niin kuin nyt haluan, Rönkkö toteaa.

Pelkäämättömän asenteen levy-yhtiö

Äskettäin Liima julkaisi Amerika-musiikkivideon, jossa ihmetellään populaarimusiikin lippulaivamaan monimuotoisuutta.

Amerika kertoo lupauksien ja toiveiden täyttämästä maasta ja kulttuurista, jolla on ollut kiistämätön vaikutus kaikkiin meihin neljään Liiman jäseneen aina lapsuuden leluista, tv-sarjoista ja musiikki-idoleista lähtien. Perspektiivin muututtua ja maailmankuvan avarruttua eivät asiat tosin sielläkään näyttäydy pelkkänä bling blinginä. Samalla olemme tajunneet kuinka kirjava ja monivivahteinen paikka Jenkkilä on, Rönkkö pohtii.

Ei liene mikään sattuma, että Liima tekee yhteistyötä brittiläisen 4AD-levy-yhtiön kanssa, joka on jo vuosikymmeniä ollut yksi vaihtoehtomusiikin suunnannäyttäjistä.

– Arvostan 4AD:n musiikillista kirjavuutta ja pelkäämätöntä asennetta, etenkin kun ottaa huomioon, että periaatteessa se on nykyisin kasvanut ison levy-yhtiön mittoihin.

Rakkautta ja kitkaa

Tänä vuonna by:Larm-tapahtumassa puhuvat muun muassa Pulp-yhtyeen Jarvis Cocker, The Ramonesissa soittanut C.J. Ramone ja Pitchforkin sekä Rolling Stone -lehden toimituskuntaan kuulunut Jessica Hopper. Suomesta mukana ovat Liiman lisäksi Teksti-TV 666 ja K-X-P. Tatu Rönkkö pitää Norjan by:Larmia esimerkillisenä showcase-tapahtumana.

– By:Larm on mielestäni yksi rennoimmista showcase-festivaaleista. Parhaimillaan sen avulla voi saada muutamat hyvät festarikeikat ja tuoda omaa uutta bändiään ihmisten tietoisuuteen. Odotan kuulevani siellä uutta ja toivottavasti inspiroivaa musaa.

Mutta mistä sitten tulee hivenen outo nimi Liima?

– Liima oli aluksi satunnainen sana kaikkien 765 nimiehdotuksen joukossa. Nyt se kuvastaa kolmen tanskalaisen ja yhden suomalaisen miehen välistä rakkautta ja kitkaa, Rönkkö summaa.

Suosittelemme sinulle