Kirpputorilla vieraillut asiakas mutusteli nenäänsä nyrpistellen ostamiaan karkkeja. Ne maistuivat vanhoilta. Sitä ne myös olivat. Parasta ennen päivämäärä oli mennyt umpeen aikaa sitten.
Kirpputoreilla myydään nykyään paljon makeisia. Myyjänä on yleensä kirpputorin pitäjä, jolla on karkkihylly kassan vieressä. Näin syötävien ostaminen vaikuttaa luotettavalta. Kirpputoreja koskevat samat säännöt kuin muitakin elintarvikemyyjiä, mutta valvonta on löysempää.
– Terveysvalvonta tarkkailee lähinnä niitä paikkoja, joissa on kahvilatoimintaa ja sitä kautta elintarvikemyyntiä. Karamelleja harvemmin tarkastetaan. Niiden osalta jää ostajan vastuulle tarkastaa, että ei osta vanhaa tavaraa, kertoo johtaja Matti Lankiniemi Porin ympäristövirastosta.
Huono maku ei ole terveyshaitta
Vanhentuneita tuotteita myyvän kirpputorin voi käräyttää terveysvalvonnalle. Silloin tarkastajat voivat käydä paikalla. Päiväysvanhat karkit eivät kuitenkaan aja muiden tehtävien edelle.
– Valvonta lähtee riskiperusteisesta arviosta. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet ovat ensisijalla. Esimerkiksi vanhentuneet karkit eivät yleensä aiheuta terveyshaittoja. Ikä lähinnä heikentää niiden makua ja koostumusta, Matti Lankiniemi kertoo.