Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

​"Informoiminen meni pieleen" – Puolustusministeriö lupaa parantaa harjoitustiedotusta

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti lupaa, että poliitikot ja kansalaiset saavat vastaisuudessa kattavammin ja nopeammin tietoa kansainvälisistä sotaharjoituksista. Viime viikkojen kohu yhteisharjoituksista Yhdysvaltojen kanssa toi ministeriölle runsaasti negatiivista palautetta.

 Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti. Kuva on vuodelta 2015. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Pekka Ervasti
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeriön kansliapäällikön Jukka Juustin mukaan tiedotus yhdysvaltalaishävittäjien ja motorisoitujen joukkojen ensi kevään ja kesän yhteisharjoituksista puolustusvoimien kanssa Suomessa meni pahasti pieleen. Varsinkin eduskunnan puolustusvaliokunta protestoi, koska sitä ei informoitu harjoituksista, vaan kansanedustajat saivat tietonsa median kautta. Tiettävästi myös presidentin johdolla kokoontuvan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (utva) saama selvitys harjoituksista ei ollut riittävän selkeä.

– Valtiojohdon oikea-aikainen informoiminen meni pieleen, Juusti myöntää Ylen haastattelussa.

Juusti lupaa, että ministeriö tulee muuttamaan tiedotuskäytäntönsä paremmalle tolalle.

– Tähän luodaan sellainen kehikko yhteisesti sovittavan mallin mukaan. Kun utva on saanut harjoitustiedot, ne kerrotaan välittömästi eduskunnalle ja puolustusvaliokunnalle.

Myös median informoimisesta huolehditaan Juustin mukaan mahdollisimman nopeasti ja kattavasti.

– Tiedotuksen on oltava nopeampaa, parempaa, oikea-aikaista ja laajempaa, Juusti linjaa.

Suomeen on tulossa alkukesästä osasto yhdysvaltalaisia F15-hävittäjiä yhteisharjoitukseen ilmavoimien kanssa. Myöhemmin kesällä Suomella on yhteisharjoituksia myös yhdysvaltalaisten motorisoitujen joukkojen kanssa Hankoniemellä ja laivastoyksiköiden kanssa merialueella.

Eduskunnassa on kritisoitu paitsi tiedonkulkua myös sitä, että entistä laajempaa sotilaallista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa ei alistettu riittävän perusteelliseen parlamentaariseen harkintaan.

Suosittelemme