Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan tähtiharrastajien ongelma – miten välttää valosaaste ja pysyä kaupungissa

Hämeenlinnan tähtitieteen harrastajien yhdistys Vega yrittää kuumeisesti ratkaista miten jatkaa toimintaa, kun heidän täytyy luopua nykyisistä tiloistaan. Vegan tähtitorni on ollut vanhan vesitornin huipulla Ahveniston kupeessa. Koska tornin pitää päästä kaupungin valosaasteen ulottumattomiin, yksi vaihtoehto olisi muutto maaseudulle, mikä vaikeuttaisi tähtinäytöksiä ja koululaiskäyntejä. Siksi Vega toivoo ratkaisua, jossa he saisivat jäädä purettavan tornin paikalle.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Hämeenlinnan tähtitieteen harrastajat ovat tienneet jo jonkin aikaa, että heitä odottaa lähtö erinomaisena pidetystä paikastaan Ahveniston vanhan vesitornin huipulta. Heillä on vanhoissa vesilaitoksen tiloissa kerhohuone atk-tekniikkoineen ja katolla kuvussaan oma observatorio.

Käytöstä pois jäänyt vesitorni alkaa olla huonossa kunnossa. Yhdistyksessä kävi mielessä ajatus, voisiko sen ostaa, mutta tapa on liian raskas toiminnan turvaamiseen. Lähtö nykytiloista joka tapauksessa odottaa elokuun loppuun mennessä. Koska sijainti kaupunkialueella mutta korkealla havaintoja haittaavan valosaasteen yläpuolella on niin hyvä, toiveissa on jäädä tornin purkamisen jälkeen tontille. Silloin tilat saisi vaikka kontteihin.

– Meillä on kaupungin tilapalveluilta lupa olla täällä elokuun loppuun saakka. Silloin pitää olla torni ja tarvikkeet pois vesitornin tiloista. Täysi yllätys aikataulu ei ole, vähän varoitusta ollaan saatu ja muutto on käynnissä. Yhdistys on mm. suunnitellut miten kaikki saadaan varastoitua. Uskon että elokuun loppuun mennessä muutto toteutuu, miettii tähtiharrastaja Tero Lehtonen Vegasta.

Muutto kaupungista, edullinen tila mäellä, tai pillit pussiin?

– Muuton jälkeen kaikki onkin hämärän peitossa. Emme esimerkiksi tiedä milloin vanha torni puretaan pois. Kuten sanottu, meillä on toive päästä vanhan tornin paikalle. Mutta mitään aikataulua ei ole tiedossa. Jos sen saa tarkentumaan vuoden aikana, se olisi yhdistykselle hieno juttu.

– Jos yhdistyksellä vain olisi resursseja tornin ostoon, se olisi aivan loistava alusta tähtitornille, mutta torni on huonossa kunnossa, ja sen ylläpitäminen olisi suuri ponnistus pienelle yhdistykselle. Silloin olisi suuri riski, että koko toiminta kaatuu rakennuksen ylläpitämiseen.

– Yhtenä vaihtoehtona ollaan aikanaan pohdittu sitä, että koko toiminta siirrettäisiin kaupungin ulkopuolelle. Mutta silloin matkoista tulee ongelma. Eniten meillä kiikarissa on, että jos saisimme jäädä tälle paikalle vanhan vesitornin tontille, rakennetaisimme tähän pienempimuotoisen havaintopaikan. Nostaisimme kupolin jonkin verran maanpinnan yläpuolelle, jolloin valosaaste vähenee eikä tontin puistakaan ole niin haittaa.

Yhdistys haluaa pitää tähtitaivaan kaikkien tavoitettavissa

– Tässä Tähtitorninmäellä on etuna se, että ollaan korkeammalla kuin kaupungin valot, näin tuo valosaaste ei pääse sotkemaan havainnointia. Valon määrä kun lisääntyy taajamissa kaiken aikaa, näyttää Tero Lehtonen viittaamalla tornin aukosta ulos.

– Paikallinen sijainti on aivan loistava muistakin syistä kuin vähäisen valosaasteen takia. Meillä on säännöllisiä tähtinäytäntöjä, ja meillä käy paljon koulu- ja päiväkotiryhmiä. Jos olisimme syrjäkylillä, matkustaminen leikkaisi suuren osan käyttäjistä pois.

– Sen verran kaupungilla on ollut myötämieltä, että olemme saaneet tähän jatkoaikaa. Sen siis toivomme, että jos suinkin mahdollista, meillä olisi paikka täällä Tähtitorninmäellä yleissivistävän toiminnan vuoksi. Tähtitieteen yhdistys on 35 vuotta sitten perustettu sillä motiivilla, että tässä jaetaan yleissivistystä tavallisille ihmisille, ja tämä on tähtinäytösten aikaan kaupunkilaisten käytössä.

Suosittelemme sinulle