Hyppää sisältöön

Suomalaisesta jäästä tehdyt soittimet soivat upeasti – haurasta materiaalia täytyy muistaa kunnioittaa

Kuopiossa tänään keskiviikkona nähtävä, norjalaisen Terje Isungsetin jääsoitinteos muistuttaa ihmisen lyhyestä historiasta maapallolla. Kukin konsertti on ainutlaatuinen, sillä soitinten ääni muuttuu jään laadun ja ympäröivän lämpötilan mukaan.

Terje Isungset

"Pom-pom-pommm", soi jäästä tehty "icophone" norjalaisen jazzmuusikko Terje Isungsetin kämmenen alla. Soittaja vaihtaa kämmenen sormenpäähän, jolloin ääni nousee ja terävöityy.

Icophone on osa Isungsetin Ice Music -pioneerikonseptia, jossa jäärakentajien rakentamat mielikuvitukselliset soittimet soivat huippumuusikkojen käsissä. Projekti on kiertänyt ympäri maailmaa ja sitä esitetään tällä viikolla Kuopion keskustassa ja Tahkolla osana Talvi-ANTI-festivaalin ohjelmistoa.

Marimbasta innoituksensa saaneen icophonen lisäksi konsertissa kuullaan myös muun muassa erilaisia puhaltimia sekä jääbassoa.   

– Emme välttämättä yritä kopioida olemassaolevia soittimia vaan kehittää jopa uusia, Isungset kertoo.

Suomalainen jää soi paremmin kuin japanilainen

Isungsetin ura jääsoitinten parissa alkoi 16 vuotta sitten Lillehammerin talvifestivaaleilla. Sen jälkeen muusikko on kiertänyt soittimiensa kanssa ympäri maailmaa.

Jääsoitinkonsertteihin liittyy aina pieni jännitysmomentti. Jää on haurasta ja se rikkoontuu herkästi. Jää voi myös sulaa. Lisäksi jään sointi muuttuu ympäröivän lämpötilan ja jään laadun mukaan.

– Mitä kylmempi, sen parempi. Tällä kertaa käytössä oleva suomalainen luonnonjää on laadultaan fantastista, ääni on upea. Esimerkiksi Japanissa käyttämässäni jäässä sointi oli huomattavasti vaatimattomampi, Isungset vertaa.

Jää on vanhempaa kuin ihminen

Jään ohella Isungset on hyödyntänyt musiikissaan muitakin luonnonmateriaaleja, kuten käsittelemätöntä puuta ja kiveä. Jäässä muusikkoa viehättää paitsi sen ääni, myös jään kauneus. Jään käsittely muistuttaa taiteilijaa luonnon kunnioittamisen tärkeydestä.

– Jää on osa luonnon kiertokulkua. Ikivanha napajää sulaa koko ajan, ja miljoonilla ihmisillä on pulaa vedestä. Me ihmiset emme ole olleet maapallolla kovin kauaa, jää on paljon meitä vanhempaa.

Tänä iltana nähtävään konserttiin tehtyjä soittimia Isungsetin työryhmä on veistänyt kolme vuorokautta. Festivaalin jälkeen soittimet jäävät Kuopioon.

– Ne kuuluvat tänne. Ehkä annamme ne ihmisille tai palautamme luontoon, Isungset miettii.

Tänään esitettävistä kappaleista valtaosan Isungset on säveltänyt itse. Mukana on myös yksi perinteinen inuiittilaulu.

Suosittelemme sinulle