Hyppää sisältöön

Kaskis-kokki Erik Mansikka ei kurkota Michelin-tähtiin – "Voisi karkottaa osan asiakkaista"

Michelin-tähdet julkistettiin keskiviikkona. Neljä helsinkiläisravintolaa säilytti Michelin-tähtensä. Turkulaisen huippukokki Erik Mansikan mielestä Michelin-ravintoloilla on tietty leima, joka voi jopa pelottaa osan asiakkaista pois.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Paula Koskinen

Michelin julkisti keskiviikkona vuoden 2016 pohjoismaisen ravintolaoppaansa. Michelin-tähtensä säilyttivät neljä helsinkiläisravintolaa, jotka mainittiin oppaassa jo viime vuonna.

Michelin-tähtiä ei jaettu tänäkään vuonna muille kuin helsinkiläisille suomalaisravintoloille. Suomen parhaimpien ravintoloiden joukkoon rankattua turkulaista Kaskista pidettiin vahvana ehdokkaana tähden saajaksi, vaikkei ravintoloitsija Erik Mansikka mainintaa odottanutkaan.

– Emme ole ikinä lähteneet Kaskiksessa tähtiä hakemaan. Olisihan se tavallaan hieno juttu, mutta emme kokkaa niiden takia, Mansikka sanoo.

Rento meininki vai pukupakko?

Ravintola Kaskis on valittu Suomen parhaimpien ravintoloiden joukkoon muun muassa Pohjoismaisessa White Guide -oppaassa. Ravintolaan tullaan syömään eri puolilta Suomea ja pöydät on varattu kuukausiksi eteenpäin.

Mansikka ei silti miellä Kaskista Michelin-ravintolaksi.

Tähtipaikat ovat vähän sellaisia, että ihmiset pelkäävät mennä niihin.

Erik Mansikka

– Olemme aika rento paikka verrattuna Michelin-ravintoloihin. Teemme hyvää ruokaa parhaista raaka-aineista ja palvelu on mahtavaa, mutta meillä on rento ja rempseä meininki. En tiedä, onko se Michelin-oppaaseen sovelias.

Mansikka ei kiellä, etteikö Michelin-tähdistä voisi olla Kaskikselle myös hyötyä. Se kiivastaisi keskustelua, nostaisi hypeä ja toisi varmasti myös lisää asiakkaita. Toisaalta se voisi karkottaa osan nykyisistä.

– Olisihan se hienoa olla ensimmäinen Helsingin ulkopuolinen ravintola, joka saa Michelin-tähden. Mutta tähtipaikat ovat vähän sellaisia, että ihmiset pelkäävät mennä niihin. Siellä pitäisi olla puku päällä. Ja se on juuri se, mitä olemme koittaneet välttää alusta saakka, ja olemme siinä onnistuneetkin. Tuotamme ihmisille hyviä elämyksiä rennossa ilmapiirissä, Mansikka sanoo.

Suosittelemme sinulle