Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

100 miljoonan puun mies Mika Vanhanen: "Meistä jää aina jälki"

Mika Vanhanen on kansainvälisen ENO-verkkokoulun isä. Hän perusti kestävän kehityksen ja yhdessä tekemisen nimiin vannovan virtuaalikoulun vuonna 2000 ollessaan alakoulun opettajana Enossa Pohjois-Karjalassa. Toimintaan on osallistunut jo 10 000 koulua lähes 160 maassa esimerkiksi istuttamalla puita. Nyt kun myös valtiot ovat lähteneet mukaan talkoisiin, 100 miljoonan istutetun puun tavoite on piakkoin täyttymässä.

ENO-verkkokoulun toiminnanjohtaja Mika Vanhanen.
Kuva: Jouki Väinämö / Yle
Jouki Väinämö
Avaa Yle-sovelluksessa

Kontiolahtelainen Mika Vanhanen on kansainvälisen ENO-verkkokoulun perustaja.

Hän puhalsi verkkokoulun henkiin 16 vuotta sitten, kun osa kouluväestä vielä ihmetteli, että mikä ihmeen keksintö internet on. Tähän mennessä toimintaan on osallistunut lukuisa joukko ihmisiä eri puolilta maailmaa. Kestävän kehityksen ja ympäristönsuojelun nimissä on esimerkiksi istutettu miljoonia puita eri puolilla maapalloa.

Yksi näistä puista on tammi, joka kasvaa Joensuun Pataluodon koulun nurkilla Rantakylässä. Syksyllä 2007 istutetun tammen juurella Mika Vanhanen kertoo, että puita on istutettu jo noin 20 miljoonaa.

– Meillä on tullut myös valtioita mukaan tukemaan tätä kampanjaa. Kun lasketaan näiden valtioiden sitoumukset, niin tällä hetkellä meidän luku on jo 93 miljoonaa puuta.

Tällä hetkellä meidän luku on jo 93 miljoonaa puuta.

Mika Vanhanen

Vanhanen kertoo, että 100 miljoonan istutetun puun tavoite vuoteen 2017 mennessä asetettiin Rion ympäristökokouksessa vuonna 2012. Paikalla oli iso delegaatio muun muassa Brasiliasta, Intiasta, Pakistanista ja Suomesta.

– Aika paljon porukkaa oli paikalla. Aika hyvältä näyttää. Vielä tarvitaan vähintään seitsemän miljoonaa puuta, Mika Vanhanen kertoo.

"Me tarvitaan puita myös elämiseen"

Vuosien varrella on esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa istutettu mangrovepuita. Niitä istutetaan alueella monesta syystä.

– Tsunamipuskureiksi ja siksi, että kalastajat saavat paremmin kalaa, kun kalat viihtyvät mangrovepuiden äärellä.

Vanhasen mukaan lähtökohta on aina se, että istutetaan alueelle tyypillistä puulajia.

Meillä ei ole tarkoitus pelkästään suojella luontoa.

Mika Vanhanen

– Meillä ei ole tarkoitus pelkästään suojella luontoa. Me tarvitaan puita myös elämiseen. Puista voi tehdä kaikennäköistä hyvää. Metsät ovat todella tärkeitä maapallolle ja ne vaikuttavat ilmastonmuutokseen.

Vanhanen muistuttaa, että vanhan sanonnan mukaan se, joka on istuttanut puun, ei ole elänyt turhaan.

– Meistä jää aina joku jälki. Meidän ei tarvitse välttämättä jättää jälkeemme mitään patsaita tai muita. Me voidaan istuttaa vaikka puita tai tehdä jotain sellaista, mistä tulee olemaan hyötyä tuleville sukupolville.

Anna Puu ja Tulevaisuuden kuusi

Outokummusta lähtöisin oleva laulaja Anna Puu on ENO-verkkokoulun 100 miljoonan istutetun puun kampanjan taiteellinen tukija. Kansainvälisen kampanjan rinnalla kulkee myös kansallinen kampanja, koska vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi.

– Nimi on Tulevaisuuden kuusi. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni suomalainen, ulkosuomalainen, Suomessa asuva ja Suomen ystävä istuttaisi puun tai metsiköitä juhlavuonna 2017, Mika Vanhanen kertoo.

Tulevaisuuden kuusi -kampanjan esikuvat ovat vuonna 1917 kylvetty itsenäisyyden kuusi ja vuonna 1967 istutetut kotikuuset. 

Vanhasen Kanootti kolahti Jake Nymaniin

Kestävän kehityksen, ympäristöteemojen, kansainvälisyyden ja puiden lisäksi musiikki on lähellä Mika Vanhasen sydäntä. Hän on koulutukseltaan musiikkiin erikoistunut luokanopettaja.

– Olen soittanut ja laulanut pienen ikäni. Vanhempana olen ruvennut säveltämään ja sovittamaan. Musiikki on universaali juttu, joka saaihmiset tunteen kautta liikkeelle.

Mieltä lämmittää, kun Jake Nyman antoi sille kymmenen pistettä.

Mika Vanhanen

Vanhanen on säveltänyt ENO-verkkokoulun tarpeisiin muun muassa Puunistutuslaulun. Musiikkia on tulossa myös Tulevaisuuden kuusi -kampanjaan.

Hän on myös levyttänyt jazzahtavan albumin, Punainen lipas, Mika Vanhanen Ensemble -kokoonpanon kanssa. Kappale Vien rantaan kanootin sai aikoinaan Ylen Levylautakunnassa erittäin myönteistä palautetta.

– Oltiinkohan me toisia siinä, mutta vielä enemmän mieltä lämmittää, kun Jake Nyman antoi sille kymmenen pistettä, Mika Vanhanen hymyilee.  

Mika Vanhanen jätti muutama vuosi sitten luokanopettajan virkansa Joensuussa. Hän on nykyisin ENO-verkkokoulun toiminnanjohtaja. Hän on kansainvälisen verkoston ja toimijan ainoa palkollinen. Taustayhteisö on ENO-verkkokoulun tuki -yhdistys.

ENO-verkkokoulun toiminnanjohtaja Mika Vanhanen on Radio Suomen Sunnuntaivieraana 28.2.2016 kello 15.03.

Suosittelemme