Hyppää sisältöön

Poika nimeltä O kasvaa pojasta mieheksi alla hämäläisen vaahterapuun

Olli Jalosen ja Hannu Matti Tyhtilän musiikkivetoinen näytelmä Miehiä ja ihmisiä heittää 17-vuotiaan lukiolaispojan koviin paikkoihin 1970-luvun alussa. On oltava mies eikä hiiri. Miehiä ja ihmisiä on kipeän koominen kasvutarina ”Pojasta nimeltä O”.

Yle Uutiset Häme: Pojasta mieheksi alla hämäläisen vaahterapuun
Yle Uutiset Häme: Pojasta mieheksi alla hämäläisen vaahterapuun
Kari Mustonen

Hämeenlinnan Teatterin näyttämökuva Miehissä ja ihmisissä rakentuu syysruskaa kantavan vahterapuun alle. Heijastetut vaahteranlehdet ovat kuin osin värisävyjään menettäneitä valokuvia 1970-luvun Suomesta. Niissä on paljon tuttua, paljon hauskoja sattumuksia, paljon kipeitä muistoja.

Eletään kesää 1972, kun pojasta tulee mies. Pääosan esittäjä Markus Virtanen on ulkonäöllisesti hieman kuin Olli Jalonen kotikaupunkinsa ja Parolan ja Turengin maastoissa. Virtanen tuntee roolihahmonsa läpikotaisin.

Markus Virtanen Hämeenlinnan Teatterissa
Olli Jalonen - vai sittenkin Markus Virtanen? Kuva: Kari Mustonen / Yle

– Kyse on siitä, onko poika vai mies, lapsi vai aikuinen, ja mitä siihen miehuuteen ja aikuisuuteen kuuluu. Etenkin vastuunottoa on aikuisuus, hän pohtii hahmoaan. 

Virtasen mukaan hahmon omaksumisen ja esittämisen tekee kiinnostavaksi se, että "Poika nimeltä O" joutuu 17-vuotiaana oikeudenmukaisuuden ja reiluuden ihanteissaan samalla tilanteisiin, joissa joutuu reiluudestaan ja oikeudenmukaisuudestaan huolimatta satuttamaan joitakin toisia.

Kun suojaa yhtä, voi samalla haavoittaa toista – aikuisuuden valinnat iskevät poikaan niin sairastuneen ja työstään potkut saaneen isän kuin kehitysvammalaitokseen Ronnille lähtöä tekevän lapsuuden kaverin suhteen. Ja tyttöjenkin odotusten. Näistä kokemuksista syntyy mies.

Vakavaa ja riehakasta

Näytelmä sisältää lennokkaita tanssiesityksiä ja näyttelijöiden omaa musiikkia. Esille nousevat muun muassa riipaisevan raastava countryklassikko Love hurts ja 17-vuotiaiden huomista kyselevä Carole Kingin Will You Love Me Tomorrow. Vuoden 1972 soundtrackin on koonnut teoksen dramatisoinut ja ohjannut Hannu Matti Tyhtilä.

Muistojen ja ajattelun logiikka liikkuu näyttämöllä, pohtii Markus Virtanen.

– Tässä liikutaan pojan pään sisällä, muisteloissa. Joissakin kohtauksissa on rekvisiittaa, joissakin ei.

Kesä 1972 päättyy suomalaisittain Lasse Virénin kaatumiseen, ja uudelleen nousuun ja vauhtiin pääsemiseen 10 000 metrin juoksussa Münchenin olympialaisissa. Olympialaiset muistetaan myös Mustan syyskuun terrori-iskusta israelilaisia urheilijoita vastaan olympiakylässä.

Hämeenlinnalaiset kamppailevat elämästään kesällä 1972 vaahterapuun alla. Kuin Aikakoneen laulussa, ajattomasti Olli Jalosen "yksityisten tähtitaivaiden alla".

Miehiä ja ihmisiä saa kantaesityksensä 27. helmikuuta Hämeenlinnan Teatterin päänäyttämöllä.

Suosittelemme sinulle