Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ilmastonmuutos tuli myös teatterilavoille: "Tämä aika muistetaan murrosvaiheesta"

Tutkijan mukaan sään ja ilmaston käsittely taiteessa on muuttunut. Sää on saattanut aiemminkin olla mukana esityksissä, mutta vasta viime vuosina siitä on tullut näkyvää.

Maapallo avaruudesta kuvattuna.
Kuva: Nasa
Kaisu Lötjönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän vuosikymmenen yksi suurimmista keskusteluaiheista, ilmastonmuutos, alkaa näkyä yhä vahvemmin myös taiteessa. Vaikka sää on aina ollut mukana esimerkiksi kirjallisuudessa ja maalaustaiteessa, se on noussut vasta viime vuosina aiheeksi teatterilavoille ja esittävään taiteeseen.

Taiteilija ja tutkija Tuija Kokkonen on tutkinut parin kymmenen vuoden ajan teatterin ja esittävän taiteen suhdetta ympäristöön, myös säähän. Hänen mukaansa tällä hetkellä Suomessa on menossa murrosvaihe taiteen kentällä.

– Tämä aika muistetaan myöhemmin varmaan siitä, että taiteessa tapahtui murros ja ilmastonmuutos nousi taiteen kentälle. Taidehan ei muutenkaan koskaan ole irrallinen muusta maailmasta, vaan nimenomaan esittää sitä.

Sää on nyt lähtökohta taiteelle

Kokkosen mukaan sään ja ilmaston käsittely taiteessa on muuttunut. Sää on saattanut aiemmin olla mukana esityksissä, mutta ero onkin siinä, onko sää ollut aihe vai lähtökohta.

– Säästä on tulossa koko ajan näkyvämpää. Se on ennen ollut näkymätöntä, mutta nyt teoksia tehdään enemmän erilaisista ympäristöllisistä lähtökohdista, kuten säästä, käsin. Täytyy muistaa, että sää on kuitenkin ylivertainen suhteessa ihmiseen.

Kokkonen on tutkinut vuosia esityksen, ympäristön, luonnon ja ajan suhteita sekä taiteen roolia ekologisten kriisien aikakaudella. Hän on luonut aiheesta useita esityksiä. Hän loi esimerkiksi vuonna 2008 kaksi esitystä, joista toinen sijoittui 11 000 vuotta sitten sijainneelle merenrannalle ja toinen tulevalle rannalle, joka sijaitsi Helsingin tavaratalon katolla.

Teatterilavoilla ilmastonmuutos on näkynyt pidempään esimerkiksi Isossa-Britanniassa. Myös esimerkiksi irlantilaisen Samuel Beckettin näytelmissä sää on ollut vahvasti läsnä.

"Ekokriittisyys näkyy kirjallisuudessa"

Suomessa ilmastonmuutokseen ja ekokatastrofeihin ovat tarttuneet ennen kaikkea useat kirjailijat. Esimerkiksi Risto Isomäen vuonna 2005 julkaisema Sarasvatin hiekkaa on tuotu pariin otteeseen teatterilavoille. Espoon kaupunginteatteri esitti ekotrilleriä vuonna 2012.

– Sarasvatin hiekkaa on toiminut usein innoittajana tälle teemalle. Siitä on tehty pari versiota draamateatterin parissa. Ekokriittisyys on alkanut näkyä myös suomalaisessa kirjallisuudessa.

Tutkija Tuija Kokkonen oli vieraana Kuopiossa tällä viikolla järjestetyillä Talvi-ANTI-festivaaleilla. Ensimmäisten talvifestivaalien teemana on vahvasti sää ja ilmasto. Taiteellisen johtajan Gregg Whelanin mukaan ulkoilmassa toimivalla festivaalilla on tarkoitus ottaa mittaa pakkasesta lumesta ja jäästä.

Keskiviikkona järjestetyssä sääaiheisessa seminaarissa keskusteltiin myös esimerkiksi sään vaikutuksesta mielialoihin ja luovuuteen. ANTI-päällikkö Elisa Itkonen sanoo, että festivaali tuo samalla monet ulkomaiset vieraat täysin uudenlaiseen ympäristöön ja maailmaan.

– Luonto on inspiroinut taiteilijoita läpi historian, mutta festivaalilla voidaan myös nähdä, kuinka sää muokkaa taideteoksia.

Suosittelemme