Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Maailman pohjoisin muotoiluviikko kiinnostaa myös konepajayrityksiä

Muotoiluun satsattu sata euroa lisää yrityksen arvoa yli kahdellasadalla eurolla. Osakkeen arvo nousee 50 prosentilla, jos muotoilua käytetään aktiivisesti. Muotoilualan järjestöjen selvitykset vakuuttavat nyt yrityksiä, joita osallistuu ennätysmäärä maailman pohjoisimmalle muotoiluviikolle.

arctic design week rovaniemi 2016
Kuva: Jarmo Honkanen / Yle
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemellä tällä viikolla kahdeksatta kertaa järjestettävään Arctic Design Weekiin kuuluu näyttelyitä, seminaareja, muotinäytöksiä ja työpajoja.

– Yksi päätehtävistä on saada yritykset ymmärtämään, mitä hyötyä designista on bisneksessä. On tutkittu, että osakkeen arvo nousee ja bisneksestä tulee kannattavampaa, kun muotoilua hyödynnetään liiketoiminnassa. Tämä onkin yhdenlainen valistuksen viikko, jossa kerrotaan esimerkein, miten muut ovat muotoilua hyödyntäneet, sanoo yritystapahtumia järjestänyt tuottaja Julius Oförsagd.

Muotoiluviikon seminaareihin ja työpajoihin osallistuukin ennätysmäärä yrityksiä, joista monilla ei vielä ole mitään kokemusta muotoilun hyötykäytöstä. Oförsagd kertoo, että mukana on niin konepajayrityksiä kuin asianajotoimistojakin. Lappilaisyrityksistä muotoilun edelläkävijöitä ovat teemapuistoja valmistava Lappset Oy ja puukkotehdas Marttiini.

– Nyt mukana on ennätysmäärä yrityksiä, jotka eivät vielä hyödynnä muotoilua mutta ovat kiinnostuneita kuulemaan lisää. Valistustyötä on vielä paljon tehtävänä, mutta eteenpäin mennään koko ajan.

Muotoilija on yksityiskohtien asiantuntija

Oförsagd tulkitsee, että muotoilu on asiakaskokemuksen huomioimista; mielenkiintoa siihen, miten kiinnostavaksi, käytettäväksi ja kauniiksi käyttäjä kokee tuotteen. Työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2015 tekemässä selvityksessä todettiin, että muotoiluosaamisesta on tullut yrityksille entistä tärkeämpi kilpailutekijä.

– Käytettävyyteen kuuluu miljoonia asioita ja muotoilija on se ihminen, joka ymmärtää yksityiskohtien päälle.

Muotoilun taidonnäytteitä on nähtävillä muiden muassa Arktikumissa, jossa esitellään pareina Lapin yliopiston muotoilijaopiskelijoiden ja yliopistosta jo valmistuneiden töitä. Yksi tällainen pari on Haltille Raiski -ulkoiluasuja suunnittelevan Maaret Alaraudanjoen ja Lapin yliopiston kolmannen vuosikurssin tekstiilimuotoiluopiskelija Tanja Tuovilan työt.

Lapin yliopisto on Aalto-yliopiston lisäksi Suomen ainoa yliopistotason opinahjo, jossa muotoilua voi opiskella. Muotoiluviikon aikana Rovaniemellä tapaavat pohjoismaiden ja Baltian maiden muotoilukorkeakoulujen edustajat.

Suosittelemme