Hyppää sisältöön

Tie hyvinvointiin: "Tärkeintä on tunnistaa itselle tärkeät asiat ja elää niiden mukaan"

Onnen oppeja ja elämänohjeita löytyy niin tyynyistä, t-paidoista kuin kahvikuppien kyljistäkin. Tutkijan mukaan hyvinvointia ei pidä typistää onnen jahtaamiseksi. Henkinen kasvu vaatii myös ikävien tunteiden kanssa elämistä.

Lähikuva kädestä, joka piirtää hymynaamaa
Kuva: Raila Paavola / Yle

”Että on sopivasti rahaa, sopivasti vaatteita, ei oo orpo, hampaat ei oo menny huonoksi ja että on ruokaa.”

7-vuotiaalle hyvinvointi tarkoittaa sitä, että perustarpeet on tyydytetty. Monelle aikuiselle se ei vielä riitä.

”Hyvinvointi on kokonaisvaltaista, siihen liittyy liikunnan ja hyvän syömisen lisäksi se, että tekee niitä asioita, jotka kokee itselleen tärkeiksi."

”Hyvinvointi tarkoittaa terveyttä ja hyviä ihmissuhteita.”

Henkistä hyvinvointia tutkinut psykologian tohtori ja Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Katja Kokko on katukyselyyn vastanneiden kanssa samoilla linjoilla: hyvinvointi on yksilöllistä ja ihmisillä on monenlaisia keinoja kulkea sitä kohti.

Liikunta, perhe, ihmissuhteet sekä onnistumiset työssä tuovat hyvää oloa hyvinvointitutkijalle. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Tutkijana häntä kuitenkin välillä häiritsee se, että yhteiskunnallisessa keskustelussakin hyvinvoinnilla ymmärretään kovin eri asioita. Joskus tarkastellaan tuloja, joskus taas lääkkeiden käytön määrää.

Hyvinvointi ei ole pelkkää pahoinvoinnin puutetta

Psykologisen hyvinvointitutkimuksen piirissäkään ei ole täyttä yksimielisyyttä siitä, mitä henkinen hyvinvointi on. Se kuitenkin jo tiedetään, että hyvinvointi on paljon muutakin kuin pahoinvoinnin puutetta.

– Se, että ihminen ei ole masentunut, ei vielä kerro hyvinvoinnista mitään, Kokko täsmentää.

Onnellisuus on osa mielen hyvinvointia, mutta onko se sittenkään elämän tarkoitus ja päämäärä?

Psykologian tohtori Katja Kokko

Positiivisen psykologian nousun myötä viime aikoina on tarkasteltu yhä enemmän myös sitä, mitä hyvinvoinnin hyvä puoli voisi olla. Yhden näkökulman mukaan hyvinvointi koostuu hedonistisesta hyvinvoinnista, jota kuvaa esimerkiksi onnellisuuden maksimointi.

– Silloin korostuu myönteisten tunteiden kokeminen, se että ihminen kokee vähän negatiivisia tunnetiloja.

Kokon mukaan ihmiset ovat sisäistäneet hedonistisen hyvinvoinnin näkökulman turhankin hyvin. Nykyään onnen oppeja etsitään ja markkinoidaan mitä kummallisimmissa paikoissa: tekstiileissä, vuodevaateissa ja kahvimukeissakin kerrotaan, mitä onni on ja miten sen voi saavuttaa.

Kokko kuitenkin varoo typistämästä hyvinvointia pelkkään onnellisuuteen.

– Onnellisuus on toki osa mielen hyvinvointia, mutta onko se sittenkään elämän tarkoitus ja päämäärä?

Henkinen kasvu edellyttää myös elämän säröä

Kokon mukaan myös elämän säröillä ja nurjalla puolella on oma roolinsa henkisen hyvinvoinnin rakentumisessa. Itsensä toteuttaminen ja itsensä löytäminen kuuluvat hyvinvointiin, ja usein nimenomaan hankalat kokemukset sysäävät kasvun liikkeelle.

– Jos on aina vain äärimmäisen onnellinen, ei ole syytä tavoitella henkistä kasvua, Kokko perustelee.

Elämän merkityksellisyyteen ja henkisyyteen liittyvät kysymykset nousevat Kokon mukaan esiin erityisesti elämän ehtoopuolella. Silloin korostuvat kysymykset siitä, mistä oma elämä on koostunut ja mikä elämän merkitys on ollut.

”Jokainen pyrkii siihen, että on hyvä olo. Mikä kullekin on hyvinvointia, on yksilöllistä.”

"Että on kaikki on hyvin, rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto."

Hyvinvoinnin merkitys ja sisältö vaihtelevat ihmisen elämänkaaren mukana ja kukin tavoittelee hyvää elämää omalla tyylillään. Yhden kaikille yhteisen ohjenuoran Kokko kuitenkin antaa:

– Avainasia on se, että tunnistaa itselle tärkeät ja mielihyvää tuottavat asiat ja yrittää elää niiden mukaisesti hyväksyen sen, että elämään kuuluu myös vaikeampia jaksoja.

Suosittelemme sinulle