Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Mepit opastivat brittejä: Ei tarkoittaa ei

Europarlamentti keskusteli ensi kertaa viime viikolla solmitusta sopimuksesta, jolla koetetaan estää Britannian EU-ero. Keskustaoikeistolaisen EPP:n ryhmänjohtajan mukaan uutta neuvottelukierrosta britit eivät enää saa, vaan kansanäänestyksen ei merkitsee todella eroa.

Hyväntuulinen Nigel Farage puhuu Jean-Claude Junckerille.
Britannian EU-eroa kannattavan Ukip-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage (vas.) jutteli Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa ennen keskiviikon täysistunnon alkua. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan parlamentin suurimpien ryhmien puheenjohtajat kannattavat EU-johtajien neuvottelemaa sopimusta Britannialle tarjottavista myönnytyksistä.

– EPP-ryhmä tukee tätä tulosta, keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen ryhmänjohtaja Manfred Weber kertoi keskiviikon täysistunnossa, jossa mepit käsittelivät viime viikon huippukokouksen tuloksia.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan huippukokouksessa sorvattu sopimus on peruuttamaton ja oikeudellisesti sitova. Se tulee voimaan, jos Britannia päättää kansanäänestyksessä 23. kesäkuuta pysyä EU:ssa.

Lisäneuvotteluja ei tule

EPP:n Weber tähdensi, että brittien on joko otettava tai jätettävä pöydällä oleva tarjous. Kansanäänestyksen jälkeen EU-jäsenyyden ehdoista ei enää neuvotella.

Saman varoituksen antoi liberaalidemokraattien Alde-ryhmän Guy Verhofstadt.

– Älkää ajatelko, että ein jälkeen voitte tulla takaisin neuvottelupöytään.

Toiseksi suurimman sosiaalidemokraattisen ryhmän (S&D) ryhmänjohtaja Gianni Pittella kehui sitä, että sopimus saatiin aikaan, mutta epäili sen voivan johtaa EU-kansalaisten väliseen eriarvoisuuteen. Pittellan pääviesti oli kritiikistä huolimatta selvä.

– Haluamme kaikin tavoin pitää britit EU:ssa, hän totesi.

Cameronin linjan kannattajalle aplodit

Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmän (ECR) puolesta puhui europarlamentin brittikonservatiivien johtaja, pääministeri David Cameronin puoluetoveri Ashley Fox.

Fox ilmoitti, että hänen ryhmänsä hyväksyy tehdyn sopimuksen. Hän sanoi itse kampanjoivansa EU:ssa pysymisen puolesta ja sai siitä hyvästä salissa väliaplodit.

Alden Verhofstadt ihmetteli, miksi Foxin sijasta salissa ei puhunut ECR:n ryhmänjohtaja, niin ikään Britannian konservatiivipuoluetta edustava Syed Kamall.

– Hän ei taida vielä tietää kantaansa, Verhofstadt epäili.

Farage: Tällainen mahdollisuus tulee kerran elämässä

Verhofstadt intoutui myös kritisoimaan Lontoon pormestaria Boris Johnsonia, joka on ilmoittanut kannattavansa Britannian eroa EU:sta.

– Olen kyllä nähnyt kunnianhimoisia poliitikkoja, olen sellainen itsekin, mutta tämä menee uudelle tasolle. Johnson on Lontoon pormestari, mutta hän toimii lontoolaisten etujen vastaisesti omaa uraansa edistääkseen.

Pitkään kotimaansa EU-jäsenyyttä vastustanut Britannian Ukip-puolueen Nigel Farage esiintyi istunnossa hyväntuulisena ja sanoi, että nyt briteillä on mahdollisuus, jollainen tulee kerran elämässä.

Odotetusti myös Ranskan Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen löysi ymmärrystä eropyrkimyksille.

– Me emme voi rangaista ihmisiä siitä, että he haluavat vapautensa, Le Pen sanoi.

Suosittelemme sinulle