Turkin piti olla maa, joka helpottaa Euroopan tilannetta pakolaiskriisissä. EU:n ja Turkin yhteistyösuunnitelma näyttää juuttuneen paikoilleen.
Turkin piti osallistua tämän päivän sisäministerikokoukseen, mutta ministeri perui tulonsa. Viime viikon torstaina Turkin pääministeriä odotettiin minihuippukokoukseen, mutta hän jäi kotimaahansa Turkissa tapahtuneiden terrori-iskujen takia.
Eurooppa on ripustautunut Turkilta odottamaansa apuun. Turkki on luvannut estää Eurooppaan pyrkivien matkan ja parantaa pakolaisten oloja maassa.
EU taas on luvannut edetä Turkin EU-jäsenyysneuvotteluissa ja lahjoittaa kolme miljardia euroa eri projekteihin pakolaisten elämän parantamiseksi. EU ei ole vielä maksanut rahaa. Turkista Eurooppaan tulevien määrä on kymmenkertaistunut viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
Yli kaksi miljoonaa pakolaista oleskelee Turkissa. Muutama viikko sitten EU vaati Turkkia avaamaan rajansa Syyriasta pakeneville ja lupasi auttaa Turkkia näistä huolehtimisessa.
Turkki-yhteistyö punnitaan pian. Saksa on pyytänyt Eurooppaa järjestämään Turkki-huippukokouksen, joka pidetään 7. maaliskuuta.
Sisäministerit kuulevat Itävallan selitykset omapäisistä ratkaisuista
Pakolaiskriisiä yritetään ratkaista myös tiukentamalla ulkorajojen valvontaa. Sisäministerit edistävät lainvalmistelua jälleen tämänpäiväisessä kokouksessaan. Yhteinen, tehokkaampi vartiointi näkyy rajoilla aikaisintaan loppukesästä.
Koska tähän asti yhdessä sovittujen toimien toteuttaminen on jäänyt puolitiehen, yhä useampi EU-maa tekee omia ratkaisujaan. Itävalta päätti viime viikolla antaa ihmisten kulkea maan läpi Saksaan ja ottaa itse vastaan korkeintaan 80 turvapaikkahakemusta päivässä. Asia nousee esiin myös tämänpäiväisessä kokouksessa.