Hyppää sisältöön

"My name is Artsi" – taidemuseon avajaisissa henkilökunta laittoi itsensä likoon ja mutsi sai kruunun

Vantaan Myyrmäessä sijaitseva Artsi erikoistuu graffiteihin sekä katu- ja performanssitaiteeseen. Avajaisissakin nähtiin itseoikeutetusti performanssi.

Artsin logo.
Artsin logo. Kuva: Artsi
Ilona Turtola

Kutsumanimeä Artsi totteleva Vantaan taidemuseo avaa ovensa yleisölle perjantaina. Torstai-iltana vuorossa olivat Artsin avajaiset.

Vantaan Myyrmäessä sijaitseva Artsi erikoistuu graffiteihin sekä katu- ja performanssitaiteeseen.

– Graffittien suhteen Myyrmäki on ollut legendaarinen paikka, täällä on ollut niitä jo 80-luvulta alkaen. Performanssi taas on etsinyt pidempään kotia, kuraattori Tjader-Knight kuvailee Artsia.

Avajaisissakin nähtiin itseoikeutetusti performanssi.

Performanssi rakentui Artsin henkilökunnan muodostamasta ympyrästä. Jokaisella oli päällään taitelija Teemu Keisterin suunnittelemat mustat liivit, joiden selässä oli jokaisen oma kuva. Artsin väki katsoi ympyrän keskelle, kääntyi ympäri ja sanoi yhteen ääneen "my name is" ja tauon jälkeen "Artsi" (nimeni on Artsi).

Kutsumanimi Artsille saatiin nimikilpailun kautta. Kilpailuun tuli yhteensä 722 ehdotusta. Artsin avajaisillassa yhtenä ohjelmanumerona oli voittoisan nimiehdotuksen antajan kruunaminen – tai kuten kuraattori Maria Tjader-Knight kuvaili "Artsin mutsin kruunaaminen".

Selfiet myös mukana Artsissa

Myös yleisöä otetaan Artsin toimintaan mukaan. Kesäkuun alussa avautuvaan Cover art – eläköön vinyyli -näyttelyyn kerätään jo vinkkejä yleisöltä. Näyttelyyn liittyen yleisölle on parhaillaan auki kysely, jossa tiedustellaan, minkä levyn kannen yleisö haluaisi näyttelyssä nähdä ja miksi. Lisäksi kysytään, olisiko ehdottajalla lainata kyseistä kantta näyttelyyn.

Tjader-Knight kertoo, että Artissa aiotaan järjestää näyttelyiden lisäksi myös oheisohjelmaa, kuten teemaan sopivia kirpputoreja.

Kävijöiksi näyttelyihin toivotaan aivan kaikkia.

– Artsin ovet ovat auki kaikille.

Myös selfien aikakausi on Artsissa läsnä. Artsin avajaisissa kävijöille jaettiin kumileimasimia, joissa lukee Artsi. Taidemuseo toivoo, että ihmiset löisivät kumileimasimella Artsin nimeä ympäri maailmaa ja ottaisivat sen edessä itsestään selfien.

Suosittelemme sinulle