Saksalainen ympäristöjärjestö Umweltinstitut München ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) torstaina löytäneensä rikkaruohomyrkyissä käytettävän glyfosaatin jäämiä neljästätoista Saksan suosituimmasta oluesta.
Jos tieto pitää paikkansa, kyseessä olisi isku saksalaisen oluen maineelle.
Saksan Reinheitsgebot-puhtauslaki täyttää tänä vuonna 500 vuotta. Lain mukaan oluenpanijat saavat valmistaa olutta vain maltaasta, humalasta, hiivasta ja vedestä.
Saksan panimoliiton Deutscher Brauer-Bundin mukaan Umweltinstitut Münchenin löydökset eivät ole uskottavia, koska ne perustuvat pieneen määrään näytteitä.
Saksan riskinarviointivirasto BfR:n mukaan oluista löydetyt glyfosaattipitoisuudet eivät aiheuta riskiä kuluttajille.
– Aikuisen pitäisi juoda noin tuhat litraa olutta päivässä, jotta nielty glyfosaattimäärä olisi haitallinen terveydelle, riskinarviointivirasto sanoi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).
Kaikki testatut oluet ylittivät vedelle sallitun rajan
Umweltinstitut Münchenin mukaan kaikista Saksan neljästätoista myydyimmästä olutmerkistä löytyi glyfosaattijäämiä enemmän kuin 0,1 mikrogrammaa (μg) litraa kohti, mikä on juomavedelle sallittu glyfosaattiraja.
Umweltinstitut Münchenin mukaan panimoyhtiö Anheuser Busch Inbevin omistama itäsaksalainen olutmerkki Hasseröder sisälsi suurimman määrän glyfosaattijäämiä, 29,74 mikrogrammaa litrassa.
Brauer-Bundin mielestä ympäristöjärjestön väite, että panimot eivät valvoisi riittävästi raaka-aineitaan, on "naurettava ja täysin perätön".
Panimoliitto kirjoittaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että panimot noudattavat hallituksen asettamia määräyksiä, jotta haitalliset aineet eivät pääse tuotantoprosessiin.
Brauer-Bund sanoo, että sen oma valvontajärjestelmä ei ole koskaan havainnut maltaasta sallittua rajaa ylittävää glyfosaattipitoisuutta.
Glyfosaatin vaarallisuudesta erilaisia näkemyksiä
Maatalouskemikaali- ja bioteknologiayhtiö Monsanto toi glyfosaatin markkinoille 1970-luvulla nimellä Roundup. Glyfosaattia käytetään nykyisin myös muissa rikkaruohojen torjunta-aineissa.
Maailman terveysjärjestö WHO:n syöpätutkimusvaliokunnan mukaan glyfosaatti aiheuttaa luultavasti syöpää ihmisille. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen puolestaan on arvioinut, että glyfosaatti tuskin on syöpävaarallinen.
Saksa on Euroopan suurin oluenvalmistaja. Maassa on yli 1 300 panimoa, jotka tuottavat yhteensä noin viittä tuhatta erilaista olutta.