Hyppää sisältöön

Perheväkivallan kokenut: ”Erotilanteessa väkivalta vasta alkaa”

Tuore valokuvanäyttely kuvastaa, miten perheväkivallasta voi selviytyä. Näyttelyssä halutaan korostaa muun muassa sitä, että väkivallan häpeä kuuluu sen tekijälle.

Väkivaltaa voimauttavan valokuvauksen kautta käsitellyt Katri Hernesmaa sanoo, että aika on ollut paras parantaja. Kuva: Katri Hernesmaa ja Riitta Piltonen

Neljä vuotta sitten äänekoskelainen pienen lapsen äiti Katri Hernesmaa vietti äitienpäivää jossain muualla kuin monet muut äidit saivat olla. Hän ei ollut kotonaan, vaan hän oli turvakodissa.

Elettiin aikaa, jolloin nuori nainen oli juuri ymmärtänyt elävänsä tilanteessa, jossa kenenkään ei pitäisi olla: väkivaltaisessa parisuhteessa, jonka silminnäkijäksi ja riitojen väliintulijaksi joutui perheen 2-vuotias lapsi.

– Olin mennyt hyvin nopeasti siihen tilaan, että en välittänyt, mitä itselle tapahtuu. Lapsen oireilun kautta ymmärsin kuitenkin, että sellaista elämää en pienelle halunnut, muistelee nyt 27-vuotias Hernesmaa.

Hän kertoo muistavansa kristallinkirkkaasti hetken, jolloin kaikki muuttui ja päätös lähtemisestä syntyi.

Kaksivuotias yritti tulla väliin rauhoittelemaan ja saada huomiota, että äiti ja isä lopettakaa.

Katri Hernesmaa

– Kaksivuotias yritti tulla väliin rauhoittelemaan ja saada huomiota, että äiti ja isä lopettakaa. Silloin katsoin lasta ja tajusin, mitä väkivalta hänelle tekee ja mitä se pitkällä aikavälillä tarkoittaa.

Parisuhdeväkivalta esillä 7 kuvaa -näyttelyssä

Kuva: Katri Hernesmaa ja Riitta Piltonen

Nyt muutamia vuosia myöhemmin Hernesmaa kertoo omista kokemuksistaan perheväkivallasta valokuvanäyttelyn avulla.

VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa avautuvassa 7 kuvaa -näyttelyssä on esillä voimauttavan valokuvauksen menetelmällä otettuja valokuvia, joissa tuodaan esille parisuhdeväkivallan kohteena olemista ja siitä irtautumista.

– Kohtasimme Katrin kanssa Äänekoskella turvakodissa ja hänellä oli silloin vaikea elämäntilanne. Aika pian olimme jo ottamassa ensimmäisiä kuvia, kertoo valokuvat ottanut äänekoskelainen valokuvaaja-toimintaterapeutti Riitta Piltonen.

Valokuvat itse ideoinut Hernesmaa muistaa kokeneensa itsensä tuolloin hyvin hauraaksi ja lihattomaksi. Valokuvaaminen oli keino yrittää saada itsensä takaisin.

– Alun perin ei ollut tarkoitus, että niistä tulee julkisia. Muiden naisten reaktioita nähtyäni päätin kuitenkin toisin. Olen nähnyt paljon kyyneliä, joita en olisi uskonut valokuvan aiheuttavan.

Pahin ongelma on vaikeneminen

Hernesmaan viesti parisuhdeväkivaltaa kokeville on selkeä: häpeä kuuluu väkivallan tekijälle. Hän kokee, että väkivaltaa kokevat ovat näkymättömiä ja kuulumattomia. Pahin ongelma on vaikeneminen.

– Itse olen käynyt koko ruletin läpi poliisista lastensuojeluun, turvakotiin ja oikeuteen. Siellä on hirveän vaikea saada oma tarinansa kuulluksi. Toimet eivät kohtaa tilannetta niin, että ne auttaisivat tarpeeksi. Olen jäänyt liian monessa asiassa turhan yksin, Hernesmaa huokaa.

Hän muistuttaa, että väkivaltaisesta suhteesta lähteminen ei ole koskaan helppoa.

Lyhyellä aikavälillä jääminen on helpompi ratkaisu, pitkässä juoksussa se tarkoittaa henkisesti hidasta kuolemaa.

Katri Hernesmaa

– Voin kertoa, että sitten kun lähdet, niin väkivalta vasta alkaa. Lyhyellä aikavälillä jääminen on helpompi ratkaisu, pitkässä juoksussa se tarkoittaa henkisesti hidasta kuolemaa.

Sekä Hernesmaa että parisuhdeväkivaltaa tutkinut yhteiskuntatieteiden tohtori Marita Husso korostavat, että riski parisuhdetappoon kymmenkertaistuu juuri erotilanteessa.

– Se on nimenomaan se hetki, jossa apua ja tukea tarvittaisiin. Se on myös yksi syy, miksi väkivaltaisiin suhteisiin jäädään. Läheisessä suhteessa väkivallan kohteena oleminen on kokonaisvaltaisesti hajottava ja lamauttava kokemus, ja pelko yhdessä muiden väkivallan seurausten kanssa vaikuttaa omiin toimintamahdollisuuksiin, tiivistää Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Husso.

Hän pitää yhteiskunnallisesti tärkeänä ja arvokkaana, että vaikenemisen perinne murtuu ja väkivallan salaaminen loppuu. Tämä avaa mahdollisuuden väkivaltaan puuttumiseen ja väkivallan ketjun katkaisemiseen. 

Suosittelemme sinulle