Hyppää sisältöön

Suomen euroviisuvoitosta 10 vuotta – Mr. Lordi: Olimme väärä bändi, väärässä paikassa, oikeaan aikaan

Suomen ensimmäisestä ja ainoasta euroviisuvoitosta tulee tänä keväänä kuluneeksi kymmenen vuotta. Lordi-huuma valtasi suomalaiset hetkeksi, mutta into hiipui pian. Mr. Lordi kertoo Yle Uutisten haastattelussa, että viisulasti painaa edelleen bändiä kotimaassa.

Lordi
Mr. Lordi poseeraa Helsingin Kauppatorilla, missä järjestettiin kansanjuhla euroviisuvoiton kunniaksi vuonna 2006. Paikalla oli 90 000 ihmistä. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Ville Vedenpää

Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu esittelee nyplääntyneitä harmaita froteesukkia, joissa on Ylen logo. Ne ovat hänelle muisto osallistumisesta Suomen euroviisukarsintoihin vuonna 2006. Sukat ovat olleet niin hyvät, että ne ovat olleet siitä lähtien hänen esiintymissukkansa valtavien pääkallokenkien sisällä.

Lordi pyydettiin mukaan uudistuneisiin euroviisukarsintoihin yli kymmenen vuotta sitten. Yhtyeen viidestä jäsenestä neljä sanoi heti kyllä. Viimeinenkin lähti mukaan, kun oli nukkunut yön yli.

– Olihan se hyvä päätös. Jengi ei jotenkin tunnu tajuavan sitä, että vaikka siitä on tullut paljon bändille negaa, niin kyllä siitä on tullut paljon enemmän positiivista, sanoo Mr. Lordi.

Jo pelkkä hirviöbändin osallistuminen euroviisukarsintaan herätti paheksuntaa. Näinkö alas oli vajottu.

Lordi
Kuva: Tiina Jutila / Yle

Mr. Lordi muistelee, että karsinnoissa yhtyeen esiintymiset menivät hyvin. Yksi huvittava tapaus noilta ajoilta on jäänyt mieleen.

– Marita Taavitsainen luuli minua vaatetelineeksi, kun seisoin siinä jossain. Hän yritti laittaa jotain stoolaansa mun olkapäille. Ihan oikeasti, hän nauraa.

Varsinaisessa Suomen karsintafinaalissa Tomi Putaansuu oli kovassa kuumeessa, joten siitä vedosta hän ei muista mitään. Tomi Metsäkedon kanssa käydyn kisan jälkeen Lordi lähti edustamaan Suomea Ateenaan kappaleella Hard Rock Hallelujah.

Kiirettä ja kuumaa Ateenassa

Kansainvälinen lehdistö oli huomioinut suomalaisen hirviöbändin jo ennen Ateenan kisoja. Varsinainen pyöritys alkoi vasta paikan päällä. Bändi ei ehtinyt kiireessä huomata, että heitä haastateltiin paljon enemmän kuin muiden maiden euroviisuedustajia.

– Helvetinmoinen kiire ja kuumuus. Joka aamu piti kuudelta alkaa laittaa maskia ja joka päivä oltiin helevetin myöhään kameraharjoituksissa tai haastiksissa. Sitten muutama tunti unta ja taas maskiin. Tuota se oli kaksi viikkoa, Mr. Lordi muistelee.

Lordi esiintymässä voiton varmistuttua Euroviisujen finaalin päätteeksi Ateenassa toukokuussa 2006.
12 vuotta Lordin hirviövoiton jälkeen Suomi luottaa Saara Aaltoon ja hirviöihin. Kuva: EBU

Varsinainen finaaliveto ei kahden viikon harjoitusten jälkeen erottunut muista. Voiton hetkellä Mr. Lordi ajatteli käytännön asioita.

– Mun ainoa stressi oli, että ehditäänkö laittaa siivet uudelleen. Ja ammutaanko nyt pyroja, jos me voitetaan. Jos tässä joutuu uudestaan vetää tän biisin, niin mites me handlataan tämä teknisesti.

Hurmoksesta unholaan

Lordin euroviisuvoitto otettiin Suomessa vastaan hurmoksella. Suomeen palattuaan Mr. Lordi pakeni hulinaa mökille.

Yhtye esiintyi muutaman päivän jälkeen voitonjuhlassa Helsingin Kauppatorilla, johon osallistui 90 000 ihmistä.

– Sen hulabaloon näki jälkeen päin tv-kuvista ja lehtikuvista. Sehän jäi meiltä bändiltä täysin kokematta.

Lordi
Kuva: Tiina Jutila / Yle

Lordi-huuma laantui kuitenkin melko nopeasti. Mr. Lordin mukaan vajaassa vuodessa. Jossain vaiheessa alettiin puhua, että suomalaiset ovat hylänneet euroviisuvoittajan.

Mr. Lordi sanoo, että hän on kipuillut asian kanssa.

– Se meininki suoraan sanottuna vitutti. Aivan kuin bändillä ja tehdyllä duunilla ei olisi ollut mitään arvoa. Arvoa oli ainoastaan yhdellä kisalla. Nyt voitte lopettaa ja lähteä huitsin nevadaan.

Viisulasti painaa

Lordi on hyväksynyt sen tosiasian, että yhtye on Suomen ensimmäinen viisuvoittaja. Se on osa bändiä ja yhtye kuuluu viisuhistoriaan. Silti Lordi kantaa Suomessa taakkaa viisuista.

Mr. Lordi sanoo hieman katkerana, että kotimaassa keikkoja ei juuri ole.

– Viime kesänä meillä oli yksi keikka Suomessa. Tänä kesänä yksi Tuskassa. Muutenhan me keikkaillaan ulkomailla. Siellä viisulasti ei paina. Me olemme yksi hevibändi muiden joukossa.

Tilanne on tosin muuttunut musiikkibisneksessä paljon kymmenessä vuodessa. Hevimusiikki ei enää soi hittikanavilla ja keikoille otetaan mieluummin halvemmalla soittava dj kuin kokonainen bändi.

Mr. Lordilla on kuitenkin paljon suunnitelmia bändilleen. Viisuvoiton kunniaksi toukokuussa Helsingissä avataan Lordi-näyttely, jossa on esillä esimerkiksi vanhoja esiintymispukuja. Kesällä bändi kiertää esiintymässä festareilla ja kesän jälkeen ilmestyy uusi albumi. Sen jälkeen lähdetään kiertueelle.

Mukana kulkee Suomen ensimmäinen euroviisuvoitto.

– Me oltiin väärä bändi, väärässä paikassa, mutta oikeaan aikaan, Mr. Lordi summaa.

Lordi matkalla kuvauksiin Ylen studiotalossa.
Kuva: Tiina Jutila / Yle

Suosittelemme sinulle