Antiikkia, arvolasia ja vintagekoruja. Vanhoja, harvinaisia esineitä hamutaan ja hamstrataan, mutta kannattaako antiikkiin sijoittaa?
– Kyllä, niin arvelisin – pitkällä aikavälillä kannattaa. Arvo säilyy ja nousee, kertoo Petri Kolehmainen vaalalaisesta antiikkituotteita myyvästä Pänikkä ja Piironki -liikkeestä.
– Suomalainen, värillinen lasi on sellaista, mitä menee melko hyvin, myös hopea ja kulta, niitä menee aina. Huonekaluihin sijoittaminen on tänä päivänä nihkeää. Pieniä pöytiä ostetaan, mutta isompia antiikkihuonekaluja ei, Kolehmainen jatkaa.
Vintagevalaisimia ja -huonekaluja menee niin paljon kun niitä löytää.
Petri Kolehmainen
Huutokauppatalo Hagelstam & Co:n intendentti Thomas Luoman mukaan on hyvä ottaa huomioon myös tavaran henkinen arvo.
– Kannattaa miettiä, onko itse kiintynyt tavaraan, antaako se esteettistä mielihyvää ja tuoko se henkistä arvoa? Jos niin on, niin toki kannattaa.
Jos vaikkapa lasiesineestä tai valaisimesta haluaa tulevaisuudessa saada voittoa, pitäisi käyttää ennustajan taitoja.
– Jos samaa lasiesinettä tai designtuotetta on löytyy museoista, niin siitä voi jotain päätellä, Luoma sanoo.
Valaisimista seuraava ilmiö?
Suomalainen arvolasi on harvinaista jo lasin särkyvyyden vuoksi. Esimerkiksi Riihimäen ja Tapio Wirkkalan lasituotteet ovat kysyttyjä.
– Joka kuukausi tulee vastaan jokin aarre, jota saa katsoa suu auki. Niille on varma markkina heti.
Varmin aarre on signeerattu, hyväkuntoinen, värillinen lasi.
– Sitä ei ole enää joka talossa. Jos lasi on valmistettu 1950–1960-luvulla, ja se on jo yhden sukupolven kestänyt, niin väkisin niissä on jotain sanomista. Harvoin löytää enää virheettömiä, Pertti Kolehmainen kertoo.
– Paavo Tynellin valaisimet ovat hyvä esimerkki siitä, miten arvo nousee. 20 vuotta sitten niitä potkittiin antiikkikauppojen varastoissa, nyt joistakin pyydetään kuusinumeroisia lukuja, Thomas Luoma sanoo.
Suomalainen, värillinen lasi on sellaista, mitä menee melko hyvin, myös hopea ja kulta, niitä menee aina.
Petri Kolehmainen
Edelleen arvonsa säilyttävät lasituotteet olivat Luoman mukaan jo aikoinaan kalliimpia. Niitä tehtiin pieniä eriä ja raaka-aineet olivat arvokkaampia. Antiikkia myyvän Kolehmaisen arvonsa säilyttävät lasiesineet lähtevät jo 50 eurolla.
– Oikeastaan meillä arvolasia ostetaan 50–100 eurolla. Ne menee helposti. Sitten kun hintaa on 100–300 euroa, niin ostajakunta on pikkuisen harvemmassa.
Kolehmaisen mukaan esimerkiksi kulta on varma sijoituskohde aina. Hän kertoo ihmisten hakevan juuri nyt retroa ja 50-luvun vintagea.
– Vintagevalaisimia ja -huonekaluja menee niin paljon kun niitä löytää, ne ovat tämän päivän hitti.
Mutta mikä on tulevaisuuden Muumimuki?
– Pitäisi olla kristallipallo, että osaisin sanoa. Ehkä nuorten suunnittelijoiden valaisimet. Muumimukit kun ovat oikea ilmiöiden ilmiö, oman sarjansa voittajia, Thomas Luoma naurahtaa.