Hyppää sisältöön

Puolustusvaliokunnasta näpäytetään sotavoimien komentajaa – isot kertausharjoitukset vaativat poliittisen päätöksen

Puolustusvoimien mahdollisuus järjestää isoja reservin kertausharjoituksia itsenäisesti halutaan suitsia. Tuhansien sotilaiden harjoituksista pitäisi tehdä poliittinen päätös.

Mika Kari
Pekka Ervastin pöydässä eduskunnassa haastattelussa puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.)
Kari Ikävalko

Puolustusvoimille harkitaan mahdollisuutta itsenäisesti kutsua koolle isot kertausharjoitukset. 

– Suhtaudun tähän isolla kysymysmerkillä ja varauksella. Komentajan mahdollisuus kutsua iso joukko harjoituksiin on jatkumoa viime päivien keskustelulle sotaharjoituksista, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) huomauttaa.

Kansanedustaja Karin mukaan isot harjoitukset eivät kännisty hetkessä, joten niiden järjestämisestä on aikaa tehdä myös polittinen päätös. Yle Uutisten politiikan toimituksen avokonttorissa vieraillut Karin mielestä isoista harjoituksista syntyvää viestiä ei voi jättää vain komentajan päätettäväksi.

– En usko, että jos tämän tyyppiselle harjoitukselle tulee tarvetta, ettei se ehtisi myös presidentin linnan ja valtioneuvoston kautta. 

Puolustusvoimien komentajan mahdollisuus itsenäisesti kutsua koolle enintään 25 000 reserviläistä on ollut lausuntokierroksella.

Valiokunta ei nukkunut, vaan kysyi muusta

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on luullut puolustusvaliokunnan nukkuvan, kun heille kerrotaan sotaharjoituksista amerikkalaisten johtamien Nato-joukkojen kanssa.

Mika Karin mukaan heille ei kerrottu nyt kohua herättäneestä kevätkesän harjoituksesta.

– Kyllä meillä on eri näkemys mitä kyseisessä kuulemisessa kysyttiin. Kysyimme pääasiassa Rissalan lentosotaharjoituksesta, josta Yle uutisoi, Kari muistelee.

Suosittelemme sinulle