Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Putin kehottaa FSB:tä kontrolloimaan pakolaisvirtoja

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi, että turvallisuuspalvelun on syytä tiukentaa sekä Venäjälle että Venäjän kautta Eurooppaan suuntautuvien pakolaisvirtojen kontrollia.

Putin istuu tummassa puvussa mietteliään näköisenä, oikea käsi leuallaan. Taustalla näkyvät Venäjän ja Valko-Venäjän liput. Hänen edessään on kaksi mikrofonia.
Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehottaa turvallisuuspalvelua koventamaan pakolaisvirtojen kontrollia.

– On tarpeen tiukentaa sekä Venäjälle että Venäjän kautta Euroopan maihin suuntautuvien pakolaisvirtojen kontrollia, Putin sanoi FSB:n johtokunnan kokouksessa.

Suomen hallitus on ollut huolissaan turvapaikanhakijoiden tulosta Venäjältä pohjoisten rajanylityspaikkojen kautta.

Eilen Venäjän media kertoi FSB:n pidättäneen 26 afgaanipakolaista Murmanskin alueella Kantalahden kaupungissa. Afganistanilaisten kerrottiin oleskelevan maassa laittomasti ja pyrkineen Suomeen hakemaan turvapaikkaa.

Putin: pakolaiskriisi ei liity Venäjän toimiin

Putin huomautti, että pakolaiskriisi alkoi kauan ennen kuin Venäjä aloitti sotilasoperaationsa Syyriassa. Venäjän on läntisissäarvioissa epäilty käyttävän pakolaistilannetta EU:n painostamiseen.

– Niin kutsuttu pakolaiskriisi alkoi jo kauan ennen kuin Venäjän aloitti terrorisminvastaisen operaationsa Syyriassa, Putin painotti.

Putin kiinnitti myös huomiota siihen, että esimerkiksi monet Kreikan ja Makedonian rajalla jumissa olevat pakolaiset ovat Afganistanista.

– Miten tämä liittyy Venäjän toimiin Syyriassa? Ylipäätään tämä ei liity mitenkään toimiimme, Putin sanoi.

Maahanmuuttovirastokin varoitteli pakolaisista

Aiemmin tänään Venäjän maahanmuuttoviraston FMS:n johtaja Konstantin Romodanovski varoitti, että Euroopan unionin siirtolaistilanne voi vaikuttaa Venäjään.

Romodanovskin mukaan Lähi-idästä, Pohjois-Afrikasta ja Keski-Aasiasta tulevat pakolaiset voivat joko suunnata Venäjälle tai käyttää Venäjää kauttakulkupaikkana eurooppalaisiin maihin.

Toisaalta Venäjän maahanmuuttoviraston johtaja pohdiskeli toimittajille, että EU-maiden kansalaiset voivat myös itse alkaa emigroitua pakolaiskriisin ja heikkenevän sosioekonomisen tilanteen takia.

Putin: Venäjään kohdistuva vakoilu lisääntyi

FSB:n johtokunnan kokous summasi Venäjän turvallisuuspalvelun toimintaa viime vuonna ja tarkasteli alkaneen vuoden näkymiä. Putin sanoi kokouksessa ulkomaisten tiedustelupalvelujen lisäävän toimintaansa Venäjällä.

Putinin mukaan viime vuonna Venäjällä estettiin yli 400 agentin ja tiedustelupalvelujen työntekijän toiminta ja 23 heistä saatettiin oikeudelliseen vastuuseen.

– Muistatte, että viimevuotisessa johtokunnan kokouksessa panimme merkille, että ulkomaiset tiedustelupalvelut kasvattavat aktiivisuuttaan Venäjällä. Ja kulunut vuosi on pontevasti vahvistanut nämä johtopäätökset, Putin sanoi tapaamisessa.

Putin myös kehotti FSB:tä huolehtimaan, että Venäjän parlamentin alahuoneen ensi syksyn vaaleja ei horjuteta. Putinin mukaan epäystävälliset voimat ulkomailla valmistautuvat jo duuman vaaleihin.

Putin kehotti turvallisuuspalvelua toimiin, jottei äärikansallismielistä muukalaisvihaa ja radikaaleja iskulauseita voitaisi käyttää yhteiskunnan jakamiseen.

– Sanomattakin on selvää, että kaikenlaiset yritykset sekaantua ulkoa vaaleihin ja sisäpoliittiseen elämäämme täytyy torjua, Putin sanoi.

Suosittelemme