Hyppää sisältöön

Kissallekin voi opettaa temppuja – "Tekevät kaiken miellyttääkseen itseään"

Kissatemppukirjoja kirjoittanut Elina Väyrynen uskoo, että temppuilusta on kissoille konkreettista hyötyä. Hän kertoo videolla, kuinka kissan voi opettaa vaikkapa soittamaan ukulelea.

Kissa loikkaa renkaan läpi
Kissat suostuvat opettelemaan temppuja, kunhan kouluttaja osaa vetää oikeasta narusta. Katso videolta vinkit perustason kissatemppuihin.
Kalle Mäkelä

Kissat tunnetaan määrätietoisina ja itsepäisinä eläiminä. Joskus muun muassapienikin muutos kodin sisustuksessa voi aiheuttaa kissassa ahdistusta. Tietokirjailija Elina Väyrynen on kuitenkin todistanut, että jopa muutosvastarintainen eläin voi oppia uutta.

Yhtä kissaa voi motivoida vauhti ja liike, toinen taas nauttii ruuasta ja palkkioista.

Elina Väyrynen

Luokanopettajana työskentelevän Väyrysen mielestä esimerkiksi uusia temppuja opetellessa on tärkeää, että kissa on motivoitunut oppimaan.

– Kissa tekee kaiken miellyttääkseen itseään. Yhtä kissaa voi motivoida vauhti ja liike, toinen taas nauttii ruuasta ja palkkioista.

Temppuilusta potkua velttoon kissaan

Turkulainen Elina Väyrynen on kirjoittanut kirjoja kissojen temppuilusta ja aktivoinnista. Väyrysen mukaan temppujen opettaminen kissalle ei ole pelkkää omistajan hupia, sillä temppuilusta voi olla eläimelle myös hyötyä.

– Esimerkiksi yliaktiivisen kissan tekemisiä saa suunnattua toivotumpiin asioihin. Toisaalta velttoa kissaa saadaan temppujen avulla aktivoitua.

Temppujen opettelu kannattaa aloittaa helpoista perusasioista.

– Palkitaan kissa siitä, kun se tulee pyynnöstä omistajan luokse. Sen jälkeen voidaan harjoitella kohdentamistemppuja, kuten koskemista sormenpäähän. Vaiheittain opettelu on tärkeää. Vaikeakin tuntuu kissasta palkitsevalta, kun se palkkio tulee pienistä asioista kerrallaan, Väyrynen toteaa.

Katso videolta Elina Väyrysen vinkit kissatemppujen opetteluun.

Suosittelemme sinulle