Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Kuningasajatus on, että tori olisi osittain katettua tilaa" – Lappeenrannan kauppatorille on visioitu huomattavia uudistuksia

Kauppatorin tulevaisuutta pohtinut työryhmä säilyttäisi torin nykyisellä paikallaan. Välillä tori olisi evakossa, jos suunnitelmat torin alaisesta pysäköintihallista toteutuvat. Evakkopaikka olisi kaupungintalon edustatorilla, joka kunnostettaisiin.

Markkinakansaa torikojujen luona.
Kuva: Yle
Riitta Väisänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan kauppatorin tulevaisuutta pohtinut työryhmä esittää torille useita uudistuksia. Työryhmä lähtee siitä, että tori säilyy nykyisellä paikallaan.

Ensi vaiheessa torilla olisi uusittava muun muassa pintoja, valaistusta, äänentoistoa ja myyntipöytiä.

Mikäli torin alle rakennetaan pysäköintihalli, siirtyisi tori rakennustöiden ajaksi kaupungintalon edustalle.

Kaupungininsinööri Pasi Leimi pitää todennäköisenä, että pysäköintihalli rakennetaan kauppatorin alle. Rakennustyöt alkaisivat aikaisintaan vuonna 2020.

Kauppatori evakkoon uudistettavalle kaupungintalon edustatorille

Kauppatorin korjaukset sekä kaupungintalon edustatorin kunnostus kauppatorin evakkoaikaa varten voitaisiin aloittaa mahdollisesti jo ensi vuonna.

Kaupungintalon edustatorilla uusittaisiin pinnat. Myös ylimääräiset rakenteet poistettaisiin.

– Kirkkokadun aukko rakennettaisiin umpeen, Leimi lisää.

Katettu tori ja kivijalkakauppaa

Kun kauppatorin alle mahdollisesti tulevalle pysäköintihallille on saatu kansi, alkaisi uudistetun kauppatorin rakentaminen. Kauppatorille tulisi uudisrakennuksia, joiden pohjakerroksiin sijoittuisi torikauppaa sekä kahviloita ja ravintoloita.

Suunnitelma tarkoittaisi myös nykyisen kauppahallin purkamista.

– Kuningasajatus on, että tori olisi osittain katettua tilaa, Leimi sanoo.

Leimi vertaa visioita Helsingin rautatieasemaan.

– Ehkä ei ihan niin korkea tila, mutta tällaista teräslasilla katettua tilaa, jonka alla olisi kauppahallitoimintoja, kioskitoimintoja ja varsinaista myyntipöytätoimintaa.

Torin päälle sijoittuvien rakennusten toteuttamiseen kuluisi kolmesta kahdeksaan vuotta, joten uudistukset valmistuisivat 2020-luvun jälkimmäisellä puoliskolla.

"Nollasummapeliä"

Kauppatorin kattamiseen ja pintojen uusimiseen sekä kaupungintalon edustatorin kohentamiseen ja Kirkkokadun aukon kattamiseen kaupunki varaisi määrärahaa noin 3-4 miljoonaa euroa.

Kaupunki on laskenut saavansa sen verran tuloja kauppatorin rakennusoikeuden myynnistä.

– Tämä olisi nollasummapeliä, Leimi kiteyttää.

Suosittelemme